x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensia “specială” a Avocatului Poporului, invocată de PNL, desființată, în urmă cu un an și jumătate, de Iohannis, la CCR

Pensia “specială” a Avocatului Poporului, invocată de PNL, desființată, în urmă cu un an și jumătate, de Iohannis, la CCR

de Ion Alexandru    |    23 Iun 2020   •   08:58
Pensia “specială” a Avocatului Poporului, invocată de PNL, desființată, în urmă cu un an și jumătate, de Iohannis, la CCR

Liberalii Forin Roman și Daniel Fenechiu au transmis, ieri, conducerii celor două Camere ale Parlamentului solicitarea de demarare a procedurilor de revocare din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber, pe care, printre altele, o acuză că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care au fost taxate, cu 85%, pensiile speciale.

Renate Weber este acuzată că, prin această acțiune, se află în conflict de interese, întrucât legea vizează taxarea unei pensii de care și Avocatul Poporului beneficiază, prin legea de organizare și funcționare a instituției. Numai că articolul din lege la care fac referire autorii acțiunii a fost declarat, împreună cu alte aspecte, neconstituțional de către CCR, în urma sesizării Curții de către președintele României, Klaus Iohannis.

De altfel, Renate Weber a precizat, ieri, că nu comentează cererea de revocare, însă că Avocatul Poporului și adjuncții acestuia nu beneficiază de pensii speciale sau de pensii de serviciu, ei fiind asimilați rangului de ministru sau de secretar de stat.

 

Concret, în documentul depus de PNL se arată că există “un conflict de interese generat de Avocatul Poporului în sprijinul blocării Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile <> sunt impozitate drastic, eliminând, astfel, discrepanțele care au generat revolta poporului român în privința inechității sistemului public de pensii. Constatăm că, prin dispozițiile Legii nr. 35/1997, Avocatul Poporului beneficiază de pensie de serviciu, în temeiul articolului 9, alineat 4 din legea nr. 35/1997, iar, prin dispozițiile asimilate la articolul 134, indice 1, alineat 3, litera <> din legea pentru completarea Legii nr. 227 privind Codul Fiscal, atacată la Curtea Constituțională de același Avocat al Poporului, această pensie > este impozitată cu 85%”.


Avocatul Poporului anunță că nu comentează solicitarea privind revocarea din funcție. Așteptând derularea procedurii parlamentare, însă precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, că, “potrivit legislației în vigoare, Avocatul Poporului și adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministru și secretar de stat și nu beneficiază de pensii de serviciu sau speciale”. 

 

Președintele a atacat legea la Curte și a câștigat

Conform articolului invocat în cererea de demarare a procedurilor de revocare, se prevedea că, “îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiază de pensia calculată similar cu cea a judecătorilor CCR”. Mai exact, de 80 la sută din venitul brut lunar. Numai că, ce să vezi, în ianuarie 2019, președintele Klaus Iohannis a atacat această lege la CCR, inclusiv pe critici adresate articolului 9 alineat 4. Prin Decizia CCR nr.77/2019, Curtea a declarat neconstituționale atât acest articol, cât și altele, admițând, parțial, acțiunea președintelui României.

Curtea a constatat că excepția ridicată de președinte este întemeiată, din perspectiva lipsei de claritate a textului legal, subliniind că, pentru claritate, reglementarea cu privire la regimul juridic aferent instituției Avocatului Poporului (inclusiv cu privire la pensia acestuia), “trebuie stabilit un regim juridic distinct, unitar în privința drepturilor și pensiei Avocatului Poporului și adjuncților acestuia, care să țină seama de rolul și particularitățile instituției, nu unul bazat pe asimilarea cu diverse funcții și demnități publice”.

Într-un interviu acordat, zilele trecute, jurnalistului Ion Cristoiu, Renate Weber a precizat că, în spațiul public, se rostogolește o minciună grosolană cu privire la faptul că Avocatul Poporului beneficiază de pensie specială. “Nici eu, nici adjuncții mei nu avem pensii de serviciu sau pensii speciale. Toată lumea are pe contributivitate. Cine a contribuit primește, cine nu, nu”, a declarat Renate Weber. 


Weber: “Nici eu, nici adjuncții mei nu beneficiem de pensii speciale sau de serviciu. Avem pensii doar pe contributivitate”

 

×
Subiecte în articol: avocatul poporului renate weber