x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Periplu #rezist pe la instituții, în ziua judecării redeschiderii Dosarului “10 august”

Periplu #rezist pe la instituții, în ziua judecării redeschiderii Dosarului “10 august”

de Ion Alexandru    |    11 Aug 2020   •   10:30
Periplu #rezist pe la instituții, în ziua judecării redeschiderii Dosarului “10 august”
Sursa foto: Lucian Alecu

Organizația Declic și mai mulți reprezentanți grupăriii #rezist au luat cu asalt, ieri, sediile mai multor instituții publice, în așteptarea deciziei Curții de Apel București, referitoare la redeschiderea dosarului “10 august”. Au fost vizitate sediile Președinției, Ministerului Justiției, DIICOT și instanța de judecată. Un episod mai puțin așteptat s-a petrecut la sediul MJ, unde actualul ministru, Cătălin Predoiu, a fost catalogat drept “o rușine” și “omul mafiei”, pentru că a propus-o la conducerea DIICOT pe Georgiana Hosu. 


Protestatarii au plimbat după ei și un elefant roz din plastic, ca aluzie la descinderea făcută de Klaus Iohannis, în februarie 2017, la sediul Guvernului, anterior emiterii OUG 13. În acest fel, a fost comemorat protestul din 10 august 2018, într-un moment în care se dezbătea solicitarea de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostei conduceri a Jandarmeriei Române. Luna trecută, DIICOT a clasat cauza, însă, ca urmare a unor presiuni, ordonanța de clasare a fost infirmată parțial, actul urmând a fi confirmat sau respins de judecători.


Conform Legii 303/2004, judecătorii și procurorii sunt obligați să se abțină de la orice activitate legată de actul de justiție în cazuri care presupun existența unui conflict între interesele lor și interesul public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății, cu excepția cazurilor în care conflictul de interese a fost adus la cunoștință, în scris, colegiului de conducere al instanței sau conducătorului parchetului și s-a considerat că existența conflictului de interese nu afectează îndeplinirea imparțială a atribuțiilor de serviciu. Judecătoarea Ruxandra Grecu a formulat o cerere de abținere, tocmai pentru că, într-o acțiune disciplinară îndreptată împotriva ei la CSM, a fost reprezentată de procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul “10 august”. Cererea de abținere a fost, însă, respinsă, drept pentru care dosarul privind redeschiderea anchetei a mers mai departe, la Curtea de Apel. 


La ora închiderii ediției, judecătorul a admis cererea avocaților reprezentanților Jandarmeriei și a trimis cauza la Tribunalul București.

 

×