x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Piedone rămâne primar la Sectorul 5. La Sectorul 1, BEC va decide astăzi care va fi deznodământul

Piedone rămâne primar la Sectorul 5. La Sectorul 1, BEC va decide astăzi care va fi deznodământul

de Ion Alexandru    |    05 Oct 2020   •   08:03
Piedone rămâne primar la Sectorul 5. La Sectorul 1, BEC va decide astăzi care va fi deznodământul
Sursa foto: Lucian Alecu

Biroul Electoral al Municipiului București a decis, ieri, să respingă toate contestațiile cu privire la rezultatul alegerilor pentru funcția de primar al Sectorului 1 și pentru cea de primar al Sectorului 5. Ambele contestații vizau renumărarea voturilor și, în cazul Sectorului 1, refacerea alegerilor. În acest ultim caz, situația va fi tranșată definitiv abia astăzi, după ce o altă contestație a fost depusă de social-democratul Daniel Tudorache, după apariția în presă a imaginilor din camera în care erau depozitați sacii cu voturi la Biroul Electoral al Sectorului 1. Cu toate acestea, Clotilde Armand și-a anunțat, încă de ieri, victoria pe contul său de socializare.

 

După ce Biroul Electoral Central a dat termen până ieri, la ora 15.00, Biroului Electoral al Municipiului București să soluționeze contestațiile depuse în cazul alegerilor de la sectoarele 1 și 5, deznodământul arată în felul următor. Atât cererea de renumărare a voturilor, cât și cea de anulare a scrutinului de la Sectorul 1 au fost respinse. Contestațiile au fost înaintate de primarul în exercițiu, Daniel Tudorache, și au fost plimbate, inițial, între Biroul Electoral Sector 1, Biroul Electoral Central, din nou Biroul Electoral Sector 1, pentru ca, apoi, să ajungă la Biroul Electoral Municipal.

Ieri, candidata USR, Clotilde Armand, publica pe contul său de socializare, faptul că “Biroul Municipiului Bucureşti a respins în urmă cu câteva minute (11 la 4 voturi) contestațiile PSD împotriva mea. Astfel, în Sectorul 1 nu se mai anulează alegerile și nu se mai renumără voturile. Telenovela pesedistă a contestațiilor s-a terminat. Manipularea abjectă s-a terminat. Știu că le este greu să creadă asta, dar de astăzi sunt oficial primarul Sectorului 1”.

În replică, Dan Tudorache a precizat că lucrurile se vor tranșa abia astăzi, la Biroul Electoral Central, unde trebuie să fie discutată contestația depusă după ce în presă au fost publicate imagini video cu privire la modul în care o echipă a USR, împreună cu președintele BES1 și cu un angajat al acestei instituții au pătruns, noaptea, în camera în care se află depozitați sacii cu voturi, preluând de acolo un astfel de sac. Tudorache a mai precizat că, pe rolul SIIJ și al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, există în lucru două dosare penale care verifică aceste aspecte.

 

La Sectorul 5, lucrurile nu mai pot fi schimbate

Pe de altă parte, Biroul Electoral Municipal a decis, tot ieri, că nu vor fi renumărate voturile pentru Primăria Sectorului 5, unde câștigător la funcția de primar este Cristian Popescu Piedone, din partea PPU-SL. În 30 septembrie, Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 5 a admis sesizările PSD Sector 5, PNL Sector 5, Alianţei USR PLUS şi Asociaţiei Pro Rom Europa privind renumărarea buletinelor de vot din secţii. Împotriva acestei decizii au fost depuse contestaţii de către preşedintele Biroului Electoral al sectorului 5, locţiitorul şi reprezentantul PPU-SL. "Ca urmare a analizei contestaţiilor prin prisma motivelor invocate, a actelor depuse şi în lumina dispoziţiilor legale aplicabile, Biroul electoral al Circumscripţiei Municipiului Bucureşti constată că acestea sunt întemeiate", se menţionează în hotărârea BEM.

După aflarea deznodământului, primarul ales al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a reacționat, precizând că “E mult de muncă în Sectorul 5! V-am promis că după alegeri mă apuc de treabă și asta fac! Promisiunile mele se transformă în fapte! (…) Nu avem timp de pierdut, sunt multe lucruri de făcut! Voi fi zilnic pe străzi, pentru că numai așa pot vedea exact care sunt lucrurile pe care trebuie să le rezolvăm urgent!”

 

În timp ce umanistul Cristian Popescu Piedone a aflat verdictul final, Clotilde Armand doar clamează victoria de etapă

 

×