x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Plângere la Bruxelles pentru Macovei

Plângere la Bruxelles pentru Macovei

de Monica Stoica    |    05 Feb 2018   •   12:10
Plângere la Bruxelles pentru Macovei
Sursa foto: Victor Stroe

Expoziţia „România în stradă. Vrem Justiţie, nu corupţie”, organizată la Bruxelles de către Monica Macovei încinge spiritele. Una dintre fotografiile alese pe sprânceană din timpul protestelor din România înfăţişează manechine de politicieni îmbrăcaţi în zeghe. Nu toate figurinele cu ţinută în „dungi” reprezintă, însă, politicieni îngropaţi în dosare, aşa că deputatul PSD Liviu Pleşoianu a reacţionat vehement, cu acuzaţia că Macovei a încălcat prezumpţia de nevinovăţie.

 

Printre inculpaţii „alegorici” înţoliţi în uniformă penitenciară din fotografie apare şi fostul premier Sorin Grindeanu, om politic fără fapte penale. Printre ceilalţi politicieni din fotografie ies în evidenţă liderul PSD Liviu Dragnea, seful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta şi Ion Iliescu, care şi-au primit sudălmi şi oprobiu public la manifestaţiile din Piaţa Victoriei. În ton cu poziţia social-democraţilor pe eşichierul politic, unde politicienii se zbat între proteste, programe de guvernare şi asalturi ale opoziţiei, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a conceput o scrisoare deschisă către Parlamentul European în care cere sancţionarea publică a lui Macovei. Nu doar reputaţia lui Grindeanu e în joc, ci şi a celorlalţi politicieni, în condiţiile în care nicio instanţă judecătoarească nu le-a decis încă soarta, crede Pleşoianu. Deputatul interpretează radical alegerea fotografiei încărcată simbolic. Analizând imaginea, Pleşoianu detectează intenţia de manipulare a Monicăi Macovei şi-şi argumentează revolta invocând Directiva UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie. „După cum sunt convins că ştiţi deja, Directiva UE solicită în mod clar abţinerea de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, în instanţă sau în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a evita să se dea impresia că sunt vinovate”, transmite Pleşoianu pe Facebook.

 

„Cei mai mulţi dintre politicienii plasaţi grafic în uniforme penitenciare sunt persoane care nu au fost niciodată declarate vinovate de către o instanţă judecătorească. Se impune sancţionarea drastică a Monicăi Macovei pentru încălcarea grosolană a prezumţiei de nevinovăţie, chiar în sediul Parlamentului European!” Liviu Pleşoianu, deputat PSD

Expoziţia lui Macovei, în incinta PE

Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, împreună cu europarlamentarul Sven Giegold, în 30 ianuarie, o expoziţie la Parlamentul European, în care a expus fotografii de la protestele din România din ultimul an. Discursul susţinut de Macovei la vernisaj combină declaraţia politică cu metafora, într-un „memento” al serii în care protestatarii din Piaţa Victoriei şi-au aprins în masă telefoanele mobile. Macovei explică cu exaltare gestul protestatarilor: „Aceasta este generaţia care va schimba România şi care va lumina România şi o va duce pe drumul drept înainte. Repet, un drum luminat. Si o generaţie compusă nu numai din tineri, e compusă din bunici, din părinţi cu copii şi din tineri. E o generaţie care a înţeles că nu se mai poate aşa, cu lichele, cu hoţi şi că trebuie să mergem înainte în lumină. Şi de-asta au aprins luminile.”, a spus Macovei la vernisaj.

 

Revolta lui Pleşoianu a fost cauzată de fotografiile care înfăţişau o serie de politicieni în zeghe, aduse în Piaţa Victoriei de protestatarii din februarie 2017

×