x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Planul anticipatelor, în două viteze. Guvernul își asumă răspunderea „de încercare”

Planul anticipatelor, în două viteze. Guvernul își asumă răspunderea „de încercare”

de Ion Alexandru    |    11 Dec 2019   •   07:59
Planul anticipatelor, în două viteze. Guvernul își asumă răspunderea „de încercare”

Guvernul Orban a decis, aseară, în cadrul ședinței de Executiv, să sesizeze Parlamentul cu faptul că își asumă răspunderea pe trei proiecte de lege, în special în ceea ce privește prorogarea unor termene din Legile Justiției. Deocamdată, liberalii nu forțează nota cu modificarea legislației electorale, ceea ce ar fi condus la decizia PSD și UDMR de introducere a unei moțiuni de cenzură. Președintele Klaus Iohannis arată însă că nu se sperie de un astfel de scenariu, pe care, de altfel, l-ar și prefera, întrucât i-ar profita în perspectiva declanșării alegerilor anticipate.

 

Cu câteva ore înainte ca Executivul condus de Ludovic Orban să se întrunească, ieri, la Palatul Cotroceni președintele Klaus Iohannis a declarat că „nu se sperie nimeni de faptul că PSD vrea să amenințe cu o moțiune de cenzură. În primul rând, este dreptul constituțional al grupului PSD să depună moțiune de cenzură. Însă, în același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că acest guvern minoritar este hotărât și dorește să adopte legislația care este necesară și oportună, și așteptată de români. Eu sunt convins că se va evalua foarte bine riscul, de exemplu, al asumării răspunderii”, a precizat președintele.

Răspunsul său vine ca urmare a faptului că președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, atrăgea atenția, zilele trecute, asupra faptului că, dacă Guvernul Orban vrea să modifice, fie prin Ordonanță de Urgență, fie prin asumarea răspunderii, legislația electorală, în ceea ce privește, în special, alegerile locale, prin revenirea la două tururi de scrutin, social-democrații vor iniția imediat o moțiune de cenzură. Moțiune care va beneficia de sprijinul și de votul parlamentarilor UDMR.

 

Din gură - zmei, din acte - ponei

Cu toate că o moțiune „nu sperie pe nimeni”, Guvernul Orban pare că vrea, deocamdată, să evite o astfel de situație. Astfel încât, la începutul ședinței de Guvern, care, la închiderea ediției, se afla în plină desfășurare, prim-ministrul a anunțat că Executivul își asumă răspunderea pe trei legi. Una vizează un pachet de modificare a Legilor Justiției, mai exact de prorogare a termenelor de intrare în vigoare a prevederilor legate de pensionarea anticipată a magistraților, de majorare a termenului pentru intrarea în magistratură de la doi ani la INM la patru ani și mărirea numărului de la 2 la 3 judecători pentru compunerea completurilor de apel la instanțele inferioare. De asemenea, Guvernul își asumă răspunderea și cu privire la Legea Plafoanelor, despre care Ludovic Orban susține că trebuie adoptată înainte ca Executivul să prezinte Parlamentului Legea Bugetului pentru anul 2020, dar și modificarea Ordonanței de Urgență nr. 51, privind transportul interjudețean.

 

Test

Evitarea, în acest moment, a unei moțiuni de cenzură, arată că liberalii vot să testeze, mai întâi, „programul” asumării răspunderii. În termen de trei zile de la asumare, partidele parlamentare de opoziție pot depune o moțiune de cenzură. Dacă moțiunea trece, Guvernul este demis. Dacă moțiunea nu trece, proiectul de lege pe care și-a asumat răspunderea este considerat adoptat și trebuie să intre în vigoare

 

Cabinetul Orban își asumă răspunderea pe proiecte de legi „benigne”. Temele cu risc de demitere, amânate

×