x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PLUS solicită publicarea imediată a listei complete de achiziții făcute în perioada crizei COVID-19

PLUS solicită publicarea imediată a listei complete de achiziții făcute în perioada crizei COVID-19

17 Iun 2020   •   13:50
PLUS solicită publicarea imediată a listei complete de achiziții făcute în perioada crizei COVID-19

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache a cerut, miercuri, Guvernului să publice imediat lista completă a achizițiilor făcute în perioada crizei COVID-19 și care au fost justificate de necesități asociate acesteia, acesta fiind „un prim pas o schimbare majoră în relația autorităților cu societatea”.

 

„Guvernul trebuie să publice imediat lista completă a achizițiilor făcute în perioada crizei COVID-19 și care au fost justificate de necesități asociate acesteia. E un gest de normalitate, de bună guvernare, un prim pas către o schimbare majoră în relația autorităților cu societatea și cu cetățenii“, a declarat europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache.

Potrivit unui comunicat de presă al PLUS, faptul că DNA a anunțat deja o anchetă care privește aceste achiziții ridică, bineînțeles, un mare semn de întrebare asupra unor posibile interese în spatele contractelor încheiate, dar până la definitivarea anchetelor va trece multă vreme.

”Un guvern responsabil trebuie să acționeze cu transparență și celeritate în această chestiune pentru a dovedi că vremurile în care PSD ascundea banii din buget și îi cheltuia discreționar au trecut. Criza a justificat, pe bună dreptate, o anumită rapiditate și simplificare în procedurile de achiziții. Dar ceea ce criza nu a justificat e deturnarea fondurilor către profitori și contracte dubioase. Să nu uităm că marile tunuri financiare din România s-au dat din bugetul național, cu ajutorul partidelor politice care au trecut pe rând la guvernarea țării și cu o complicitate interesată a unor funcționari publici plătiți - tot din bani publici – să păzească interesele societății. Lipsa de reacție, secretizarea unor contracte publice sau ocultarea adevărului ne afectează pe toți și ne erodează încrederea în stat”, se mai arată în comunicatul PLUS.

„De aceea eu cred că există o minimă datorie a Guvernului Orban de care trebuie să se achite imediat: listarea publică a contractelor din perioada crizei, cu bugetele aferente și firmele beneficiare. E timpul să eficientizăm și să profesionalizăm domeniul achizițiilor publice pentru că, după cum arată lumea în care trăim, crizele vin și pleacă și ele vor deveni o realitate aproape permanetă. Un stat puternic este capabil să se mobilizeze rapid și eficient, să găsească cele mai bune resurse și să cheltuie banii eficienți. Iar transparența în acest proces este cheia de boltă“, a declarat Dragoș Tudorache.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: plus acizitii Covid-19