x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. CCR discută pe 4 noiembrie sesizarea PNL și USR privind numirea lui Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

UPDATE. CCR discută pe 4 noiembrie sesizarea PNL și USR privind numirea lui Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

22 Oct 2020   •   17:21
UPDATE. CCR discută pe 4 noiembrie sesizarea PNL și USR privind numirea lui Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

UPDATE. Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 4 noiembrie sesizările PNL și USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.  

La aceeași dată se va dezbate și sesizarea USR referitoare la Hotărârea Parlamentului nr. 30/2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ.

------------------------------

Știre inițială. PNL a depus, joi, sesizare de neconstituționalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

În cadrul solicitării, liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc prin votul majorității senatorilor și deputaților, reuniți în ședință comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Biroului permanente pentru fiecare funcție, cu avizul Comisiilor juridice reunite.

Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabilem nefiind întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege, respectiv 234.

De asemenea, liberalii mai afirmă că că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

Sesizarea a fost semnată de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Florin Iordache a fost numit în funcția de președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi „pentru” și 43 de voturi „contra”. Votul a fost secret, cu buletine.

De asemenea, Dan Barna a anunțat, miercuri, 21 octombrie, că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza CCR pentru invalidarea numirilor făcute marți de Parlament la Consiliul Legislativ.

×