x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL a vrut să bage Camera Deputaților în faliment

PNL a vrut să bage Camera Deputaților în faliment

de Adrian Stoica    |    26 Apr 2021   •   07:20
PNL a vrut să bage Camera Deputaților în faliment

Plenul Camerei Deputaților are pe ordinea de zi la începutul acestei săptămâni respingerea proiectului de lege privind finanţarea şi implementarea Programului „Tineri în Parlament”. Prin acest program, se propune ca fiecare deputat să primească dreptul de a facilita vizitarea Parlamentului a 38 de persoane. Beneficiarii ar urma să fie elevi și studenți cu vârsta de până la 22 de ani. Problema proiectului este subvenția care trebuie acordată pentru finanțarea programului, deoarece ea nu este deloc mică.  Chiar și la un calcul sumar, Programului „Tineri în Parlament” ar băga în faliment bugetul de venituri proprii al Camerei Deputaților.

 

Inițiativa aparține liberalului Lucian Bode, actualul ministru de Interne, și ea datează  de la sfârșitul lui 2018, pe când PNL făcea marcaj la PSD din opoziție. Dacă la vremea respectivă proiectul era susținut de toți parlamentarii liberali, acum când vremurile s-au schimbat, iar PNL este la putere, partidul vede în această inițiativă o cheltuială nejustificată. Proiectul va intra la votul final din Camera Deputaților, care este for decizional, cu propunerea de respingere, după ce el fusese votat de Senat în martie 2019.

 

Ideea strălucită a lui Bode

 

Programul propus nu este deloc ieftin, pentru că din bugetul Camerei Deputaților ar urma să se plătească transportul, cazarea și masa pentru fiecare vizitator. Astfel, Lucian Bode propune ca subvenția acordată să fie calculată pe baza a trei factori; costul călătoriei - calculat prin înmulțirea numărului de kilometri cu 0,2 lei/km pentru distanța cuprinsă între punctul de plecare al grupului și București; prețul hotelului - în limita a 120 de lei/noapte/persoană și prețul meselor - în limita  a 100 de lei/zi/persoană.

 

„Inițiativa legislativă își propune să sprijine tinerii din întreaga țară care, beneficiind de subvenții din partea Camerei Deputaților prin deputații din circumscripțiile lor, pot avea parte de experiența educativă a vizitării Parlamentului. Pe parcursul acestor vizite, grupurile de tineri vor primi informații despre modul de funcționare al Camerei Deputaților, procesul de vot și reprezentare, rolul deputaților și procesul legislativ, având posibilitatea, în funcție de program, să aibă întâlniri ai căror invitați sunt”.

 

din expunerea de motive a proiectului

 

Proiectul, făcut pe repede-înainte

 

Proiectul are o scăpare majoră care îl fac inaplicabil. Nimeni nu știe cât ar costa. Suma alocată pentru transportul unei persoane este infimă și nu se pomenește nimic despre numărul maxim de nopți de cazare care vor fi subvenționate. De asemenea, proiectul nu pomenește nimic despre indexarea sumelor, ceea ce ar face foarte greu de aplicat proiectul în timp. Per total însă, suma pe care Bode voia să o scoată din bugetul Camerei Deputaților este una consistentă, dacă ne gândim că avem 329 de deputați. Per total, prin Programul „Tineri în Parlament”, forul legislativ putea fi vizitat de 12.502 persoane. Luând în calcul doar o noapte de cazare și două zile de stat în București, ajungem la suma de 4 de milioane de lei, fără a mai lua în calcul și transportul. Dacă vom adăuga însă și plata acestuia, atunci suma crește considerabil. De exemplu, deputații care reprezintă diaspora ar putea să vrea și ei să aducă grupuri din circumscripțiile lor aflate peste graniță.

 

Inițiativa aruncă în aer bugetul Camerei

 

Proiectul precizează că finanțarea programului ar urma să se facă anual din veniturile proprii ale Camerei Deputaților, numai că acestea nu pot acoperi cheltuielile cu proiectul lui Bode. De exemplu, la nivel anului 2020, veniturile proprii ale Camerei Deputaților au fost de numai 12 milioane de lei, iar din aceste venituri s-au prevăzut cheltuieli de 26 de milioane de lei, diferența fiind acoperită din veniturile realizate în anii anteriori. Practic, proiectul propus în legislatura trecută de liberalul Lucian Bode și susținut de toți parlamentarii partidului,  băga în faliment Camera Deputaților.

 

CES dă aviz negativ

 

Tocmai pentru că proiectul nu prezintă și un studiu de impact financiar, Consiliul Economic și Social (CES) decidea să dea aviz negativ proiectului. O altă observație era și cea referitoare la faptul că nu sunt stabilite criterii clare pentru selecționarea celor care ar urma să viziteze Parlamentul în cadrul acestui proiect. CES făcea însă și o propunere foarte interesantă și anume ca finanțarea să fie asigurată din sumele forfetare alocate birourilor parlamentare. Cum asta ar fi însemnat să-l ardă la buzunar pe fiecare deputat, propunerea a fost ignorată de inițiatori. La rândul lor, Comisia Juridică, Comisia pentru Administrație Publică și Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților au emis avize negative.

×
Subiecte în articol: lucian bode