x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL nu-l vrea pe Băsescu rival al lui Nicușor Dan. USR, Ponta și ALDE vor amânarea scrutinului

PNL nu-l vrea pe Băsescu rival al lui Nicușor Dan. USR, Ponta și ALDE vor amânarea scrutinului

de Ion Alexandru    |    11 Aug 2020   •   08:37
PNL nu-l vrea pe Băsescu rival al lui Nicușor Dan. USR, Ponta și ALDE vor amânarea scrutinului
Sursa foto: Lucian Alecu

18 august este data-limită până la care partidele politice, alianțele electorale sau candidații independenți trebuie să notifice Biroul Electoral Central cu privire la numele cu care participă la alegerile locale. Dacă pe partea stângă a eșichierului politic lucrurile par a fi devenit clare, pe partea dreaptă situația este una tensionată. PNL, care a preferat o alianță cu USR pentru Capitală, renunțând chiar și la un candidat de primar general propriu, în favoarea lui Nicușor Dan, este speriat de o posibilă intrare în cursă a lui Traian Băsescu. Acesta din urmă ar fi preferat, conform unor sondaje ale PMP, de 16 la sută dintre bucureșteni. Dacă acest scor este real, el este asigurat de votanții de dreapta, în detrimentul PNL și USR. Negocierile de culise, din ultimele două zile, prin care PNL încearcă să se securizeze în fața candidaturii lui Băsescu, sunt, conform unor surse politice, absolut ridicole. 

 

Astfel, liberalii i-ar fi propus lui Băsescu funcția de viceprimar al Capitalei, pentru a nu-i pune probleme lui Nicușor Dan, fără însă a fi alcătuite liste comune pentru Consiliul General din care să facă parte și PMP. Surse politice mai afirmă că, în schimb, Partidul Mișcarea Populară ar urma să-și mențină posturile din eșaloanul al doilea de la nivel guvernamental după alegerile parlamentare, în situația în care PNL va câștiga aceste alegeri. 


Problema Alianței PNL-USR-PLUS pentru Primăria Capitalei este una destul de serioasă, având în vedere că, la acest moment, clasamentul preferințelor electoratului este condus de către primarul general în funcție, Gabriela Firea, care are un scor cu 4 în față. Contracandidatul susținut de “parrtidele anti-PSD” are un scor cu 3 în față, în condițiile în care, la primăriile de sector, candidații propuși de această alianță electorală sunt, în mare parte, iluștri necunoscuți. PMP nu a fost cooptat în această mișcare, fapt pentru care formațiunea a decis să meargă cu proprii candidați. Aseară, PMP s-a întrunit pentru a-și valida candidații, unul dintre subiectele aflate, la închiderea ediției, pe ordinea de zi fiind și o decizie a lui Traian Băsescu de a se înscrie în cursa pentru Primăria Capitalei, venind cu un bagaj de 16 procente în intenția de vot, conform unor sondaje interne. În funcție de rezultatul negocierilor, Băsescu fie candidează, rupând din voturile PNL, fie se retrage strategic, împingându-l, conform surselor citate, pe Mihail Neamțu în această aventură electorală.

 

Guvernul, acuzat că vrea să facă alegeri cu prețul sănătății românilor

Iar dacă PNL are mari probleme cu această candidatură, lucrurile nu sunt deloc liniștite nici în ceea ce privește partenerul de campanie, USR. În teritoriu, Uniunea nu a reușit să se înțeleagă cu liberalii. Un exemplu elocvent în acest sens este atacul de ieri al deputatului USR Ionuț Moșteanu, care acuză Guvernul PNL că își dorește alegeri cu orice preț, “chiar dacă ar fi să moară oameni din acest motiv”. “Tocmai a venit raportarea de azi - 476 persoane la ATI. Vedem că în Argeș ieri s-a umplut și unitatea mobilă ATI venită să suplimenteze locurile din spitale și sunt deja 5 primari infectați și nici nu a început campania. De o lună cer discuții între partidele parlamentare, președinție, AEP și medici ca să stabilim scenarii - campanie, ziua/ zilele votului, ce se întâmplă dacă avem focar la AEP sau într-un birou de circumscripție. PNL și PSD ignoră orice încercare de discuție responsabilă. Pentru ei singura miză e să ia cât mai mulți primari unii de la alții. Vor puterea cu orice preț, chiar cu prețul morții unor oameni”, scrie Ionuț Moșteanu.

O poziție similară a avut-o și liderul Pro România, Victor Ponta, care a scris, pe contul său de socializare, că “va fi nevoie să moară oameni ca să ramână Guvernul acesta incompetent”. (…) Pro România a solicitat un protocol clar, detaliat și eficient. pentru organizarea campaniei electorale și a zilei votului în conditii de maximă siguranță. Guvernul Orban nu a făcut nimic! Între sănătatea oamenilor și voturi, Orban a ales voturile”, a scris Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu, care, la sfârșitul săptămânii trecute, și-a anunțat candidatura pentru Primăria Capitalei. A opinat, la rândul său, că alegerile locale ar trebui amânate.

 


 

×