x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL racolează traseiști, practică înfierată de Ludovic Orban în august

PNL racolează traseiști, practică înfierată de Ludovic Orban în august

de Ion Alexandru    |    08 Ian 2020   •   07:59
PNL racolează traseiști, practică înfierată de Ludovic Orban în august

În urmă cu doi ani, președintele Partidului Național Liberal considera toxică practica migrației politice de la un partid la altul, în special în ceea ce privește migrația parlamentară. Ludovic Orban propunea, atunci, chiar schimbarea Constituției, în sensul interzicerii unei astfel de acţiuni, asemenea primarilor.
Anul trecut, același Orban anunța că PNL va primi „traseiști” de la PMP sau USR, însă, în niciun caz, nu va accepta în rândurile sale parlamentari de la PSD, ALDE sau Pro România. În ianuarie 2020, nu mai puțin de zece parlamentari aleși pe listele acestor
partide „interzise” au aderat la PNL, cu acordul lui Ludovic Orban.

În totală contradicție cu ce afirmau pe vremea când se aflau în opoziție, liberalii racolează „la greu” senatori și deputați de la alte partide. 
Iar în încercarea de a-și consolida majoritatea parlamentară care să mențină Guvernul Orban la guvernare sau, în caz că este nevoie, să joace cartea alegerilor anticipate, PNL își
încalcă propriul principiu asumat, anume acela de a nu primi în rândurile sale reprezentanți
ai fostei puteri. 
Astfel, numai în ultimele două luni, în PNL au fost primiți deputații Ovidiu Uioan Sitterli, Elena Hărătău, Mihăiță Găină, Cristina Burciu și Andrei Alexandru, toți aleși, în decembrie 2016, pe listele Partidului Social Democrat. La Senat, a ajuns membru al PNL celebrul Georgian Pop, ales, de asemenea, pe listele PSD.
Mai mult, au devenit, ca urmare a deciziei Biroului Permanent al PNL, membri ai formațiunii liberale Daniel Constantin, Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu și Damian Florea, toți aceștia plecaţi de la Pro România, dar care, în prealabil, au devenit parlamentari aleși pe listele
formațiunii fondate și conduse de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, partid care, culmea, susține, la nivel parlamentar, Guvernul Orban.
Un alt nume care poate fi trecut în barca PNL, deși nu a aderat „cu acte”, este cel al deputatului independent Remus Borza, ales, de asemenea, în Camera Deputaților
pe listele ALDE. 
Și-au încălcat principiile anunțate chiar la sfârșitul verii Aceste mișcări au loc în condițiile în care, nu mai devreme de 12 august 2019, conducerea PNL a decis ca niciun traseist din zona PSD, ALDE și Pro România să nu fie primit în partid. Însuși Ludovic Orban sublinia, atunci, că această hotărâre a fost adoptată astfel încât speculaţiile să fie clarificate.
„PNL este în război total cu PSD și cu coaliţia guvernanmentală, de fapt cu toate PSD-urile și cu PSD mare, și cu PSD-urile mai mici, ei sunt adversarii noștri politici. Obiectivul nostru este să punem punct cât mai repede acestei guvernări care distruge România și, ca atare, am vrut să se știe foarte clar că niciun pesedist nu are ce să caute în PNL”, a afirmat Orban, care a adăugat că această decizie nu privește traseiștii din PMP și USR. Traseiști care nu au întârziat nici ei să apară. Ales pe listele PMP, deputatul Liviu Balint a devenit liberal. Același lucru s-a întâmplat cu deputatul Matei Dobrovie, ales pe listele USR.
În mai 2018, Ludovic Orban era chiar și mai ofensiv cu această practică, spunând că PNL ar putea iniția chiar un proiect de revizuire a Constituției prin care să se interzică migrația parlamentară.

 

×