x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: România nu a ieşit din criză. În 2011, vor fi concediaţi 20.000 de bugetari

Ponta: România nu a ieşit din criză. În 2011, vor fi concediaţi 20.000 de bugetari

20 Feb 2011   •   12:33
Ponta: România nu a ieşit din criză. În 2011, vor fi concediaţi 20.000 de bugetari
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul National

152878-.jpgPreşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că România nu a ieşit din criză, aşa cum susţine preşedintele Traian Băsescu, şi că ţara noastră şi-a atins ţinta de deficit bugetar în 2010, convenită cu FMI, în mod nereal.

"România nu a ieşit din criză, poate că doamna Udrea a ieşit din criză sau domnul Băsescu, dar genul acesta de declaraţii, dincolo de importanţa lor în bătălia internă din partidul de guvernământ, riscă să inducă în eroare şi să creeze o nouă mare dezamăgire în cadrul populaţiei", a afirmat Ponta, astăzi, într-o conferinţă de presă.

El a declarat că vrea să prezinte punctul de vedere al Uniunii Social Liberale cu privire la cifrele care arată evoluţia economică ale României, adăugând că vrea să prezinte 'cifre şi date concrete', pe care Guvernul, chiar dacă le deţine, nu le poate menţiona.

Preşedintele PSD a punctat faptul că cifrele cu privire la situaţia economică a României, prezentate de preşedinte şi de premier sunt 'super-optimiste şi super-nerealiste'.

"Vizavi de obligaţiile prevăzute şi asumate de Guvernul României în noul acord cu FMI, principalul pilon se referă la reducerea deficitului bugetar. Vreau să precizez de la început, că România şi-a atins ţinta de deficit bugetar, 6,5% din PIB în 2010, în mod nereal. În practică, arieratele Guvernului României, datoriile Guvernului către firmele private au trecut de cifra de 1,6 miliarde. Dacă acestea ar fi fost plătite sau dacă ar fi fost consemnate ca deficit, practic, nici în 2010 România nu-şi îndeplinea ţinta stabilită cu FMI şi ar fi fost, totuşi, o situaţie mai bună pentru firmele private", a explicat liderul social-democrat, citat de Agerpres.

El susţine că Executivul a vorbit tot timpul despre măsurile de austeritate din sectorul bugetar, dar datoriile pe care continuă să nu le plătească firmelor private - "cele care ar trebui să mişte motorul economiei'" - afectează performanţele economice.

"Primul actor necinstit în economia românească este, din păcate, Guvernul, este cel care nu-şi plăteşte datoriile către privaţi, este cel care nu plăteşte penalităţi atunci când întârzie, dar în schimb ia de fiecare dată, la timp, cu penalităţi, cu metode din ce în ce mai dure de la privaţi, toate taxele şi impozitele care i se cuvin", a adăugat Ponta.

El susţine că pentru a vorbi despre o relansare economică, primul lucru pe care Guvernul ar trebui să-l facă este plata arieratelor către firmele private.

"Vreau să precizez că ţinta de 4,4% de deficit din PIB pentru 2011 şi ţinta de 3% pentru 2012, aşa cum a fost convenită cu FMI, este de o amploare deosebită. Dacă Guvernul este atât de optimist că va reuşi să reducă acest deficit cu mult mai mult decât a făcut-o în doi ani şi în acelaşi timp să aibă creştere economică, sunt două noţiuni care, din păcate, sunt contradictorii şi cel puţin una dintre ele se va dovedi neadevărată", a conchis preşedintele PSD.

Potrivit acestuia, faptul că nu au fost plătite arieratele reprezintă trecerea greutăţii crizei economice de pe umerii Guvernului, pe cei ai firmelor private.

În 2011, vor fi concediaţi 20.000 de bugetari
    
Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că Executivul are în vedere continuarea reducerii numărului angajaţilor din sectorul bugetar, astfel că în 2011 vor fi disponibilizaţi 20.000 de bugetari.

"Se prevede continuare reducerii personalului bugetar - concedieri de 20.000 de persoane în 2011 - fără însă a exista niciun fel de măsură care să arate cum se poate absorbi această forţă de muncă. Nu este vorba doar despre pensionări şi acolo, sigur, greutatea trece pe bugetul asigurărilor sociale, pe bugetul pensiilor. Este vorba despre persoane active care, dacă sunt concediate din sectorul bugetar, Guvernul are obligaţia, prin măsuri stimulative ale pieţei private, să găsească soluţii", a explicat liderul social-democrat.

Potrivit acestuia, în România vor exista încă câteva zeci de mii de şomeri, care nu vor avea o şansă reală în a-şi găsi un loc de muncă.

"De asemenea, este prevăzută restructurarea prin concedieri masive de salariaţi, închideri sau privatizări ale întreprinderilor rămase în proprietatea statului. Nu doar în zona căilor ferate şi aici practic FMI le-a spus foarte clar sindicaliştilor: Nu noi cerem să fie privatizat CFR Marfă, nu noi vrem să fie daţi afară oameni din zona căilor ferate, Guvernul dumneavoastră este cel care s-a obligat", a mai spus Ponta.

El a precizat că respectivul sistem ce va fi aplicat pentru CFR Marfă se va extinde la toate societăţile cu capital de stat care ar putea să fie productive, dar care nu sunt, din cauza managementului deficitar, care este unul politic.

"În conducerea acestor societăţi sunt numai oameni politici, membri ai PDL", a adăugat Ponta.

El mai atrage atenţia cu privire la faptul că Executivul s-a angajat să vândă ce a mai rămas din activele statului, cum ar fi participaţiile minoritare la Petrom, la Romtelecom sau la companiile din domeniul energiilor şi gazelor, unde statul are capital majoritar.

"Ultimele bogăţii naţionale vor fi vândute în anul 2011, iar România va fi singura ţară care nu va mai deţine nimic din ceea ce a construit în ultimii 60 sau 80 de ani, pentru ca Guvernul actual să mai supravieţuiască la conducere", susţine preşedintele PSD.

Potrivit acestuia, Guvernul continuă să realizeze majoritatea ajustărilor prin reducerea cheltuielilor sociale şi de personal.

"Ajustarea era necesară deoarece există un nivel al datoriei publice mare pentru România, 36-37% din PIB este prevăzut în perioada următoare şi acest nivel este considerat pe pieţele de capital internaţionale ca o datorie nesustenabilă. Potenţialul României de a-şi plăti aceste datorii este considerat nerealist şi probabil că aceste datorii vor fi rostogolite în anii care vin, ceea ce, în mod sigur, înseamnă o îndatorare mai mare a României", a declarat Victor Ponta.

×