x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră

Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră

de Ion Alexandru    |    28 Dec 2020   •   09:10
Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră

La doar câteva zile după ce și-a preluat mandatul de senator și, ca urmare a înțelegerii avute cu cei de la PNL și UDMR, Anca Paliu Dragu a devenit președinte al Senatului, aceasta a demarat un proiect care l-ar face mândru pe Traian Băsescu. Dragu vrea, nici mai mult, nici mai puțin, decât să reducă Parlamentul la o singură Cameră, iar numărul total al aleșilor să nu depășească 300 de parlamentari. Anca Dragu a demarat procedurile de constituire a unei comisii speciale care să ducă la îndeplinire rezultatele referendumului consultativ organizat de Traian Băsescu, în anul 2009. Șansele de reușită ale proiectului sunt zero, având în vedere că, pentru adoptarea unei astfel de modificări constituționale majore, este nevoie de o majoritate calificată în Parlamentul României, de două treimi din numărul total al senatorilor și deputaților aleși pe data de 6 decembrie. 

 

Concret, în ajunul Crăciunului, președintele Senatului, Anca Dragu, a anunțat înființarea unei comisii parlamentare comune pentru punerea în aplicare a referendumului din 2009, când românii au votat pentru un Parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari. „Vom înființa o comisie parlamentară comună la nivelul Camerei și Senatului, care are ca scop întregul proces electoral, dar și aplicarea acestei măsuri”, a declarat nou ales, al doilea om în stat, la un post de televiziune. Această comisie urmează să se constituie imediat după ce parlamentarii vor reveni la serviciu, în prima parte a lunii ianuarie a anului viitor.

Reamintim că, în urma războiului pe care Traian Băsescu l-a purtat cu Parlamentul, în timpul primului său mandat, război generat de faptul că Guvernul Tăriceanu a fost susținut, minoritar, de către PSD, iar, în 2008, alegerile parlamentare au condus la un Guvern PSD-PNL, destrămat în anul electoral prezidențial 2009, fostul președinte a inventat o temă de alegeri care să scoată lumea la vot. Aceasta a fost organizarea unui referendum consultativ în care s-a testat dorința populației de a avea un Parlament unicameral, în condițiile în care, de după Revoluția din 1989, Legislativul funcționează, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor europene, cu un Senat și cu o Cameră a Deputaților, și, apoi, dacă vor ca numărul parlamentarilor să fie redus la 300.

 

Trebuie majoritate de 310 parlamentari. USR-PLUS are doar 80

 

Referendumul a trecut, a fost validat, dar el nu a fost niciodată aplicat. Principiul bicameralismului, introdus în noua constituție din 1992, a avut în vedere modul de legiferare, întrucât Camerele se controlează între ele cu privire la actele normative emise și adoptate. De asemenea, președinții celor două Camere, separat, pot ataca la Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate sau pot sesiza conflicte juridice de natură constituțională. O reducere a Parlamentului la o singură Cameră necesită revizuirea Constituției, întrucât există capitole întregi din Legea Fundamentală care fac referire la bicameralism, la statutele senatorilor și deputaților, la atribuțiile plenului reunit al Camerelor, precum și la raporturile Executivului (Guvern și Președinte) cu Parlamentul.

Revizuirea Constituției și organizarea unui referendum pot fi inițiate de o majoritate de două treimi din numărul total al deputaților și senatorilor. Acest lucru înseamnă că la proiectul lui Băsescu, dezgropat, acum, de Anca Dragu, trebuie să achieseze 310 parlamentari. USR-PLUS are doar 80 de parlamentari, iar, presupunând, prin absurd, că acest demers este convenit cu cei de la UDMR și PNL, Coaliția are în acest moment doar 244 de senatori și deputați. Nici măcar cu sprijinul Grupului Minorităților Naționale, care numără 18 deputați, majoritatea calificată obligatorie nu ar putea fi atinsă.

 

Liberalii reacționează: Doar comuniștii au instituit Marea Adunare Națională

Deputatul PNL Daniel Gheorghe, a reacționat cu o postare zdrobitoare pe contul său de socializare, la anunțul Ancăi Dragu, precizând că Parlamentul unicameral este specific țărilor mici și cu interese limitate, nicidecum unei națiuni europene însemnate precum România.  „Ținând cont că doamna Dragu s-a trezit laîntâiul său mandat parlamentar direct președinte al Senatului, deci al doilea om în stat după președinte, pot considera aceste intenții urmări firești ale euforiei dumneaei, dar le mai pot pune și pe seama lipsei de experiență politică și a înțelegerii complet eronate a fundamentelor parlamentarismului. Noi, România, avem Parlament bicameral de la anul 1864 când domnitorul Alexandru Ioan Cuza pune bazele Senatului sub numele de «corp ponderator», iar unicul moment din istorie când am avut legislativ unicameral este în timpul de tristă amintire al dictaturii comuniste care a impus butaforia numită «Marea Adunare Națională»”, scrie liberalul pe Facebook. Acesta a adăugat că afirmă tărie că „Parlamentul unicameral este o trăznăie populistă care poate afecta grav funcționarea democrației românești periclitând atât calitatea actului legislativ cât și rolul Parlamentului României de expresie a suveranității poporului! În rest de la USR-PLUS și de la echipa lui DJ Cioloș ne putem aștepta la absolut orice, democrația este foarte incomodă pentru cei cărora le stă în gât cuvântul «Național»! Internaționala birocrată nu poate trece cu tancul peste echilibrul puterilor din România și nici nu poate reduce la absurd aproape două secole de istorie parlamentară românească!”, conchide Daniel Gheorghe.

 

×
Subiecte în articol: anca dragu