x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preda la judecata Ordinului Steaua României

Preda la judecata Ordinului Steaua României

de Monica Stoica    |    15 Mar 2018   •   09:38
Preda la judecata Ordinului Steaua României
Sursa foto: Christian CREUTZ

Europarlamentarul Cristian Preda, deţinător al Ordinului „Steaua României” în grad de Cavaler, este somat să vină în fața Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României. Preda a precizat , într-o postare pe Facebook, că a fost chemat „pentru a răspunde unui denunț care reia acuzațiile PSD-ALDE de defăimare a țării”.

Preda crede că trebuie, în mod absurd, să justifice critica constantă la adresa guvernelor PSD – ALDE care au fost executate şi au picat ca piesele de domino. „Practic, odată cu o aşa-zisă lege a defăimării ni se blochează dreptul la imunitatea opiniei. Mai mult, se încearcă declasarea dreptului la asociere a ONG-urilor care, prin definitiţie, fiind organizaţii non-guvernamentale, nu trebuie musai să urmeze linia Guvernului. Ar mai fi şi o a treia încălcare a drepturilor, care vizează libertatea ziariştilor de a critica prea. Eu mă întreb aşa: De ce un Guvern care îi apără pe corupţi nu dă dreptul la liberă exprimare? Numai pentru faptul că am criticat Guvernul înseamnă a defăima ţara, pentru că am vorbit cu argumente despre două guverne, Tudose şi Grindeanu, care au fost executate de coaliţie fără niciun fel de argumente.”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda pentru Jurnalul. Cristian Preda a fost criticat de coaliţia de guvernare în noiembrie 2017, când în plenul Parlamentului European, a cerut suspendarea dreptului de vot al reprezentanţilor Guvernului român în Consiliul UE, în baza articolului 7 al Tratatului UE. El invoca atunci „o criză gravă a statului de drept” generată de modificările aduse legilor justiţiei. El urmează să dea piept cu Consiliul de Onoare pentru a da explicaţii pe 28 martie.

Sancţiunea maximă pentru Preda ar putea fi retragerea distincţiei primite, în cazul în care preşedintele României ar aproba o asemenea propunere din partea Consiliului de Onoare. Un precedent există deja, în martie 2016 Tokes Laszlo fiindu-i retrasă decoraţia.

×