x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea. Barna: Ordinul MS, firesc, tehnic și necesar

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea. Barna: Ordinul MS, firesc, tehnic și necesar

13 Apr 2021   •   22:23
Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea. Barna: Ordinul MS, firesc, tehnic și necesar
Sursa foto: Lucian Alecu

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pe ordinul de ministru al Sănătății care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI, afirmă surse guvernamentale.

„Nimeni nu știa că urmează sa se publice acest ordin și că se publica în aceasta formă, respectiv nu a existat un acord în acest sens”, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Contradicții în coaliție

Ordinul de ministru al Sănătății, semnat de Andreea Moldovan, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, este un ordin firesc, tehnic și necesar, declară, în același timp, vicepremierul Dan Barna.

„Este un ordin firesc, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior, avea câțiva indicatori foarte vagi - calitatea îngrijirilor medicale, reziliența pacienților, criterii total aleatorii care a făcut posibilă situația de la Timișoara. (...) Modificările stabilesc indicatori foarte clari. Acest ordin a fost publicat azi (marți - n.r.), probabil va fi detaliat mâine (miercuri - n.r.). Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative, să-ți dai seama dacă o localitate sau alta e în risc de a se lua o măsură de restricție sau alta. E un ordin tehnic, necesar”, a precizat la TVR Dan Barna.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu