x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Orban declară că vrea să depolitizeze instituţiile statului

Premierul Orban declară că vrea să depolitizeze instituţiile statului

19 Ian 2020   •   14:31
Premierul Orban declară că vrea să depolitizeze instituţiile statului

Premierul Ludovic Orban a declarat că un obiectiv important al Guvernului este acela de a îmbunătăţi legislaţia privitoare la ocuparea funcţiilor publice, în sensul ca unica modalitate să fie concursul bazat pe transparenţă, egalitate de şanse şi o evaluare obiectivă a candidaţilor.

„Am garantat readucerea competenţei şi meritocraţiei în instituţiile publice, încă suntem în faza de curăţare a instituţiilor publice de cei care au intrat pe uşa din dos, în special în timpul guvernărilor PSD. Şi, sunt diferite pârghii - una a fost sistarea detaşărilor din mediul privat, a doua pârghie era interzicerea cumulului pensiei cu salariul, (...) adoptăm organigramele, vom restructura agenţiile, autorităţile, inclusiv serviciile deconcentrate. Obiectivul cel mai mare pe care-l avem este să îmbunătăţim legislaţia privitoare la ocuparea funcţiilor publice, prin care vrem să instituim ca unică modalitate de ocupare a funcţiei publice, că e ea de execuţie sau de conducere, concursul, să îmbunătăţim condiţiile de concurs, pentru a asigura transparenţă, egalitate de şanse pentru toţi participanţii la concurs, o evaluare corectă, obiectivă, a candidaţilor”, a susţinut Orban, duminică, la Hotnews, întrebat câte instituţii au fost „depolitizate” de la instalarea guvernării liberale.

Premierul a adăugat că, de asemenea, Guvernul are în vedere să îmbunătăţească prevederile legate de „gestiunea carierei funcţionarului public”.

Întrebat despre faptul că toţi inspectorii şcolari numiţi de actualul Guvern sunt membri PNL, el a spus: „Când avem oameni care sunt buni? (...) Acum, dacă e membru PNL, să nu-l pun în funcţie, ar fi chiar culmea”.

„Acum, acolo, sunt nişte numiri care sunt cu delegaţie, problema e să realizăm un sistem de concurs transparent, obiectiv, care să permită ca atunci când se organizează concursurile pentru inspectorii generali şcolari sau adjuncţi sau pe directorii de la Casa corpului didactice să câştige cei mai buni şi să aceia aibă un contract de management educaţional pe perioada pe care sunt ei”, a afirmat Orban.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban