x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Orban: Preşedintele ANSVSA are zilele numărate

Premierul Orban: Preşedintele ANSVSA are zilele numărate

06 Noi 2019   •   20:59
Premierul Orban: Preşedintele ANSVSA are zilele numărate

Preşedintele Autorităţii Naţionale, Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are zilele numărate, iar în prezent derulăm o procedură pentru a identifica un candidat serios, a anunţat, miercuri, premierul Ludovic Orban.

„Are zilele numărate (Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA n.r.). Evident că derulăm o procedură pentru a identifica un candidat serios care să preia răspunderea conducerii ANSVSA. Când îl vom decide, îl vom schimba”, a spus Orban.

El a subliniat că a i-a solicitat ministrului Agriculturii să-l invite şi pe preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, la MADR, pentru că „din păcate există un risc important care să afecteze România ca urmare a nerespectării planului de acţiune privind combaterea pestei porcine africane”.

Întrebat care vor fi măsurile ce urmează să fie luate pentru stoparea extinderii pestei porcine africane, Orban a răspuns: „Vrem să tratăm cu mare seriozitate acest subiect. De asemenea, trebuie să începem un dialog foarte apăsat cu instituţiile Uniunii Europene”.

„Din păcate, România înregistrează 80% dintre cazurile de pestă porcină africană, ceea ce arată foarte clar o neglijenţă crasă, dacă nu chiar o rea voinţă în prevenirea şi ulterior în combaterea pestei porcine. Deocamdată, ministrul Agriculturii a plecat. Va pleca şi presedintele ANSVSA. În măsura în care se vor constata şi alţi responsabili vor pleca şi ei, iar dacă au şi o altă formă de răspundere decât cea administrativă sau politică sunt convins că noii conducători de instituţii vor face tot ce depinde de ei pentru a se constata această răspundere. În ceea ce ne priveşte pe noi, vrem să tratăm cu mare seriozitate acest subiect. De asemenea, trebuie să începem un dialog foarte apăsat cu Comisia, cu instituţiile UE, şi să fim serioşi dacă ne-am angajat cu un plan de acţiune cu măsuri clare, cu termen clare, trebuie să ne ţinem de cuvânt pentru că altfel primim interdicţie de a ieşi pe piaţa europeană. Acesta este riscul care ne paşte în momentul de faţă”, a precizat premierul.

El susţine că România se află în această situaţie din cauza „modului criminal în care a fost tratată această pandemie”.

„Şi aşa sectorul de suine este subdezvoltat şi mult sub potenţialul real pe care îl are, că nu poate asigura din consum intern decât 40% din necesarul pe piaţă, dar neglijenţa crasă faţă de avertismentele primite din timp privitoare la riscul apariţiei pestei porcine, iar ulterior modul criminal în care a fost tratată această pandemie, ne-a adus în situaţia asta. Vom lua măsurile care se impun şi cu siguranţă ceea ce vom stabili că facem aia vom face”, a adăugat Ludovic Orban.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament din 29 octombrie, Adrian Oros anunţa că va cere premierului schimbarea conducerea ANSVSA în primele zile după preluarea mandatului, pentru că a demonstrat în doi ani de zile că nu poate face faţă de când pesta porcină africană „evoluează sălbatic la noi în ţară”.

Premierul a fost prezent miercuri la preluarea mandatului de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Nechita-Adrian Oros.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ansvsa Ludovic Orban