x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul ungar, despre reorganizarea României: Încă nu a venit momentul să ne manifestăm

Premierul ungar, despre reorganizarea României: Încă nu a venit momentul să ne manifestăm

23 Iul 2011   •   10:07
Premierul ungar, despre reorganizarea României: Încă nu a venit momentul să ne manifestăm

Viktor Orban a declarat, astazi, la lucrarile Universitatii de Vara Tusvanyos, ca nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta sa intervina in problema reorganizarii teritoriale a Romaniei.

Premierul ungar le-a sugerat organizatiilor maghiarilor sa adopte o pozitie comuna in aceasta chestiune, care sa fie comunicata Executivului de la Bucuresti si, ulterior, Budapesta va decide daca va interveni sau nu. "In privinta reorganizarii Romaniei, nu a venit momentul in care Guvernul de la Budapesta sa se manifeste. Poate va veni acel moment. Deocamdata trebuie sa spun ca comunitatea maghiara trebuie sa adopte o pozitie comuna si sa comunice asta Guvernului de la Bucuresti. Dupa ce va fi o pozitie comuna care ne va fi comunicata si noua vom decide daca trebuie sa intervenim", a spus Viktor Orban, potrivit Agerpres.

Nu sprijinim partide ale maghiarilor, dar pledam pentru unitate

Raspunzand unei intrebari din public referitoare la sustinerea pe care Guvernul de la Budapesta o acorda partidelor politice ale maghiarilor din Romania, Viktor Orban a declarat ca sprijina acele forte care militeaza pentru unitatea maghiarilor.

"Guvernul Ungariei nu sprijina forme organizatorice, noi nu putem spune de la Budapesta ce sa faceti. Nu sprijinim organizatii, ci intentii si devotamente, care lupta pentru unitatea nationala", a spus Viktor Orban, la Baile Tusnad.

O pozitie mult mai transanta a avut vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, care a atacat in mod dur UDMR, acuzand faptul ca reprezentantii Uniunii prefera parteneriatul cu partidele romanesti in schimbul unor functii publice.

"UDMR vrea sa ne impuna o situatie de subordonare din 1996. (...) UDMR se intelege mai bine cu partidele romanesti decat cu compatriotii. E socant. Nu stau de vorba cu noi, stau de vorba cu ei", a spus Orban.

El a mai afirmat ca in aceste conditii "nu se poate face solidaritate", mentionand ca pledeaza pentru "o unitate pluralista, nu una de monolit".

In context, deputatul european a reprosat UDMR ca a pus piedici infiintarii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, al carui initiator este el, si nu a ezitat sa-i catalogheze pe liderii Uniunii drept "o gasca poscomunista, pseudoliberala, corifei ai autonomiei".

Premierul Ungariei participa la lucrarile celei de-a XXII-a editii a Universitatii Tusvanyos, unde sustine o prelegere despre unitatea nationala a maghiarilor.

×