x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedinte şi PDL căutam: şef de partid, lesă pentru Blaga, prim-ministru…

Preşedinte şi PDL căutam: şef de partid, lesă pentru Blaga, prim-ministru…

de Adriana Duţulescu    |    14 Feb 2011   •   19:11
Preşedinte şi PDL căutam: şef de partid, lesă pentru Blaga, prim-ministru…
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
151930-.jpg… alţi regi ai asfaltului, un nou Golden Blitz, încrederea în sondaje, şuviţă, Cocoş nou, Louis Vuittoane de criză, moguli, băieţi deştepţi, stenograme, sponsori, vameşi, microfoane, procurori, judecători, flotă.

De 24 de ore, Traian Băsescu ţine PDL fără somn, întorcând partidul pe dos pentru că dă semne că s-a decis să îl schimbe, în sfârşit, pe Emil Boc, din fruntea Guvernului. Dar nu ca să-l trimită în exil la Răchiţele, ci ca să-l proptească din nou în uşa din Modrogan, preşedinte la partid, piedică în calea lui Vasile Blaga.

Noua tactică a lui Băsescu, frustrat după ce fusese exclus de la trasul sforilor pentru alegerile din PDL, vizează preluarea în forţă a partidului, folosind elementul-surpriză, dar şi elemental bahic. Pentru că o primă bătălie a campaniei lui Băsescu de recucerire a PDL s-a purtat cu sticla de vin pe masă duminică noaptea, până la 4 dimineaţa, la un şpriţ-politic, la Vila Lac 1.

Aici, Băsescu i-a întreţinut, la mai multe pahare, pe şefii de organizaţii judeţene, pe premierul Emil Boc, şi pe "greii" Blaga, Videanu şi Berceanu. Folosindu-şi şarmul şi pozând în "prieten" al tuturor pedeliştilor, Băsescu le-a spus acestora că doreşte să ştie de la ei ce îşi doresc, pentru viitor, de la guvernare şi de la partid. Mai ales, i-a întrebat dacă ei cred că Emil Boc ar mai trebui să rămână premier sau ar trebui să îşi dea demisia, să se întoarcă la PDL preşedinte şi să fie înlocuit la Palatul Victoria de un independent.

Elementul-cheie în discursul lui Băsescu, între două pahare, a fost acela al reîntoarcerii lui Boc la PDL pe funcţia de preşedinte, pentru un nou mandat, chiar dacă, după o demisie din fruntea unui Guvern cu o imagine dezastruoasă, acest lucru în mod normal ar fi imposibil.
 
Ieri după prânz, Băsescu i-a convocat pe şefii de organizaţii, încă mahmuri, la a doua întâlnire, desfăşurată într-un secret maxim, nici parlamentarii PDL neştiind nimic despre discuţii sau locaţia acestora.

La ora 18 seara, a avut loc a treia rundă de discuţii, la Vila Lac 1, cu o pauză de două ore în care Traian Băsescu a fost la sediul BNR, de unde a fost scursă informaţia potrivit căreia preşedintele i-ar fi cerut din nou lui Mugur Isărescu să accepte funcţia de prim-ministru.

La ora aceea deja se vorbea în partid despre intenţia lui Traian Băsescu de a-l înlocui pe Emil Boc de la Palatul Victoria , şi se vorbea şi despre premierii virtuali de pe lista şefului statului.

O variantă era actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, considerat a fi "ideal", pentru că are aceeaşi personalitate "maleabilă" ca şi Emil Boc, şi ar putea avea o relaţie de succes cu Palatul Cotroceni. O altă variantă era Călin Georgescu, economistul preferat al preşedintelui, specialist în macroeconomie, membru al Clubului de la Roma, avansat drept virtual prim-ministru de multe luni.
 
Surse guvernamentale au declarat pentru Jurnalul Naţional că la începutul întâlnirii de aseară de la Vila Lac 1, Emil Boc discuta cu liderii judeţeni ai PDL despre demisia sa din fruntea Guvernului. El îşi dăduse acordul pentru demisie în faţa liderilor judeţeni, aşteptând doar punerea la punct a amănuntelor, mai ales a celor legate de alegerile din PDL, pentru că Emil Boc doreşte şi el asigurări că se va întoarce preşedinte la partid, şi nu va fi plasat pe o funcţie onorifică.

Conform surselor citate, este posibil şi ca alegerile privind noua conducere a partidului, programate pentru luna mai, să fie devansate, eventual să fie organizate peste o lună, pentru ca Vasile Blaga să nu mai aibă timp să refacă negocierile purtate deja cu şefii de organizaţii judeţene. De altfel, la cele două runde de discuţiile de ieri între Traian Băsescu şi baronii locali nu au mai participat Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, fiind mai întâi "blocaţi" în Senat la un foarte important vot pentru CSM, iar apoi sub motiv că nu sunt preşedinţi de organizaţii (cu excepţia celui din urmă.)
 
Sursele Jurnalului Naţional susţin că Băsescu se grăbeşte să numească un premier independent pentru a bloca cererile USL de a nominaliza prim-ministrul. Băsescu a refuzat până acum să nominalizeze un premier din partea Opoziţiei, sub pretextul că această alianţă nu este înregistrată la tribunal. USL nu s-a înregistrat încă la tribunal şi Băsescu doreşte să profite de acest "mic amănunt".

×