x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Preşedintele Iohannis depune jurământul pentru al doilea mandat: Îmi voi dedica toată puterea și priceperea pentru progresul României

UPDATE. Preşedintele Iohannis depune jurământul pentru al doilea mandat: Îmi voi dedica toată puterea și priceperea pentru progresul României

21 Dec 2019   •   14:10
UPDATE. Preşedintele Iohannis depune jurământul pentru al doilea mandat: Îmi voi dedica toată puterea și priceperea pentru progresul României
Sursa foto: Lucian Alecu

Preşedintele Klaus Iohannis depune jurământul de învestire în funcţie pentru cel de-al doilea mandat, sâmbătă, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

UPDATE 14:40. Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Klaus Iohannis și a încheiat oficial ședința solemnă. 

UPDATE 14:18. Klaus Iohannis, discurs în Parlament:

Preiau azi cu multă emoție al doilea mandat de președinte. Profund onorat de încrederea acordată, primesc cu multă recunoștință și speranță în ce privește viitorul României. Le mulțumesc concetățenilor că votul constituie esența democrației și cel mai puternic instrument. Am rostit astăzi înaintea dumneavoastră, în fața reprezentanților aleși ai poporului, un jurământ solemn. Îmi voi dedica toată puterea și priceperea pentru progresul României. Înțelegând pe deplin responsabilitățile constituționale, vă asigur că voi fi Președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat și susținut, cât și al celor care au avut altă opțiune.

În limitele competențelor constituționale, voi face tot ceea ce stă în puterile mele pentru ca România europeană, modernă și puternică, visul unor întregi generații pentru care românii au ridicat baricade în decembrie 1989 și proiectul pentru care au ieșit de nenumărate ori în stradă și la vot, să devină realitate. Cu 101 ani în urmă, părinții națiunii noastre – românii curajoși care au visat, au trudit și au murit pentru unire - au dat naștere celui mai frumos și mai măreț proiect românesc al încercatei noastre istorii. Drumul nu a fost deloc ușor în veacul care s-a scurs de la Marea Unire din 1918. Am progresat împreună, depășind nenumărate tragedii, perioade întunecate de represiune cruntă sub tiranie și dictatură. Istoria ne învață multe lecții, dar poate că una dintre cele mai importante este aceea că, atunci când ne confruntăm cu dificultăți care par insurmontabile, nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alții. Nu trebuie să fugim de responsabilități. Nu, dimpotrivă, trebuie să ne unim forțele și energiile, așa cum au făcut-o înaintașii noștri, pentru că doar împreună vom reuși!" , a spus Klaus Iohannis.

"Dincolo de progresele evidente, bilanţul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul ţării. Trebuie să depăşim marasmul veşnicei perioade de tranziţie”, a mai spus președintele Iohannis. Mai mult, acesta a afirmat că este momentul pentru o nouă etapă de dezvoltare a României. „Principiul de la care plecăm este acela că statul se află în slujba cetățeanului pe care îl servește și îl respectă! Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în instituțiile a căror imagine a fost puternic afectată.”

„Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupție și voi folosi toate prerogativele constituționale pentru ca independența justiției și domnia legii să nu fie alterate.”, a mai spus președintele Iohannis. „Dacă dorim să anticipăm viitorul țării, un indiciu îl putem găsi în modul în care se realizează educația tinerilor. Funcționarea eficientă a marilor sisteme publice este, de asemenea, esențială. Venituri suficiente și sigure pentru pensionarii noștri, spitale și școli curate și bine dotate, cu medici și dascăli corect răsplătiți pentru munca lor, pe criterii de performanță, infrastructură modernă, toate acestea nu mai trebuie să reprezinte excepția, ci starea de normalitate în România. Pentru a asigura creșterea economică necesară susținerii acestor sisteme publice, încurajarea mediului de afaceri și sprijinirea lui prin politici guvernamentale sănătoase sunt vitale.”

Klaus Iohannis a avut un mesaj și pentru românii din diaspora. "Dragi români de pretutindeni şi nouă ne este dor de voi şi vă aşteptăm cu drag acasă. Indiferent că trăim în interiorul graniţelor sau în afara lor în inimile noastre visăm cu toţii la aceeaşi Românie, o ţară prosperă şi sigură, o casă primitoare pentru toţi cetăţenii săi. Devotamentul şi implicarea voastră sunt de nepreţuit şi contăm şi în viitor pe contribuţia voastră valoroasă", a spus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului.

Foto Lucian Alecu Jurnalul

 

UPDATE 14:15. Patriarhul Daniel a binecuvântat investirea. De asemenea, acesta a binecuvântat și reprezentanții Guvernului și Parlamentului. 

UPDATE 14:13. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, citește declarația Parlamentului referitoare la depunerea jurământului de către președinte. 

UPDATE 14:10. Președintele Klaus Iohannis a depus jurământul de învestire. ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, este jurământul depus de Klaus Iohannis în fața parlamentarilor.

UPDATE 14:05. Președintele CCR, Valer Dorneanu, citește documentul de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale. ”Curtea validează, cu unanimitate de voturi, alegerea dl Klaus-Werner Iohannis în funcția de președinte al României”, a spus Dorneanu.

UPDATE 14:00. Klaus Iohannis a ajuns la Parlament. Președintele a fost întâmpinat pe treptele Parlamentului de Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu. 

Ședința solemnă a început cu intonarea imnului național.

---------------

Știre inițială. Şedinţa solemnă comună a Parlamentului consacrată ceremonialului de depunere a jurământului de învestire în funcţia de preşedinte al României va avea loc la ora 14,00, scrie Agerpres.

Pe 4 decembrie, conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a stabilit această şedinţă de plen, în deschiderea căreia, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României. Klaus Iohannis va rosti jurământul, iar apoi preşedintele de şedinţă va citi Declaraţia Parlamentului cu privire la depunerea jurământului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va binecuvânta învestitura preşedintelui României. În final, şeful statului va transmite un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Conform memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, la ceremonie sunt invitaţi premierul Ludovic Orban, miniştrii, judecătorii Curţii Constituţionale, foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Custodele Coroanei române, Margareta, Principele Radu, reprezentanţi ai cultelor religioase.

De asemenea, sunt invitaţi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şeful Statului Major al Armatei, Daniel Petrescu, procurorul general Bogdan Licu, şefii SPP, STS, SRI şi SIE, preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, preşedintele CSM, Lia Savonea, preşedintele Consiliului Legislativ, Dragoş Iliescu, Avocatul Poporului, Renate Weber, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Printre invitaţi se mai numără preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, preşedinţii ANRE şi ANCOM, Dumitru Chiriţă şi Sorin Grindeanu.

Sunt invitaţi şi comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, precum şi preşedintele CNA, Monica Gubernat, preşedinţii - directori generali ai Societăţilor Române de Televiziune şi de Radiodifuziune, Doina Gradea şi Georgică Severin, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae.

Pe 28 noiembrie, Curtea Constituţională a României a validat rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie.

Mandatul preşedintelui este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului de învestitură în funcţie.

 

×
Subiecte în articol: klaus iohanni juramant al doilea mandat