x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Procedura asumării răspunderii şi calendarul moţiunii de cenzură

Procedura asumării răspunderii şi calendarul moţiunii de cenzură

28 Feb 2011   •   13:21

Potrivit articolului 114, alineat 1 din Constituţia României, "Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege".

Dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii, deputaţii şi senatorii nu au iniţiat nicio moţiune de cenzură la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege sau programul pe care acesta şi-a asumat răspunderea se consideră adoptat (art. 114, alin. 3 din Legea fundamentală). Dimpotrivă, dacă moţiunea de cenzură a primit votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, atunci Guvernul este demis (art. 113 alin. 1, art. 114 alin. 2).

Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor (art. 113, alineat 1).

Proiectul de lege pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea trebuie trimis Birourilor Permanente, pentru stabilirea termenului până la care pot fi depuse amendamente.

Eventualele amendamente ale parlamentarilor sunt strânse la Secretariatul General al Parlamentului şi trimise către Secretariatul General al Guvernului.

Birourile Permanente ale celor două Camere mai pot solicita şi avizele unor organe de specialitate.

Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor stabilesc, în şedinţă, data la care urmează să se prezinte Guvernul în Parlament, pentru asumarea răspunderii.

După asumarea răspunderii în Parlament de către Guvern, parlamentarii au la dispoziţie maximum 11 zile pentru depunerea, dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

Parlamentarii au la dispoziţie trei zile pentru a depune moţiunea de cenzură. Iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, moţiunea de cenzură se prezintă Birourilor Permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii (art. 78 din Regulamentul şedinţelor comune ale celor două camere).

Conform Constituţiei şi Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, termenul limită pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură nu poate depăşi trei zile.

Agerpres

×