x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Procurorii l-au trimis rapid în judecată pe Tăriceanu. Băsescu va afla sentința în dosarul “Petrov” în noiembrie 2021

Procurorii l-au trimis rapid în judecată pe Tăriceanu. Băsescu va afla sentința în dosarul “Petrov” în noiembrie 2021

de Ion Alexandru    |    16 Dec 2020   •   09:14
Procurorii l-au trimis rapid în judecată pe Tăriceanu. Băsescu va afla sentința în dosarul “Petrov” în noiembrie 2021

Nici nu s-a uscat bine tușul de pe documentele prin care Biroul Electoral Central a validat alegerile parlamentare din 6 decembrie, că doi dintre perdanții scrutinului au și intrat în malaxorul justiției. Unul mai repede, altul mai greu. Parchetul General s-a grăbit să-l trimită pe fostul senator Călin Popescu Tăriceanu în judecată, pentru abuz în serviciu. În schimb, Înalta Curte nu se grăbește deloc să dea verdictul final în dosarul “Petrov”, în care Traian Băsescu este acuzat de colaborare cu Securitatea, stabilind termen pentru recurs în 5 noiembrie 2021.

 

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis, ieri, în judecată, de Parchetul General, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. Liderul ALDE este acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi senatorul Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale.

Procurorii arată că Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului. În această calitate, Cristian Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări.

 

Sistemul, mult mai grijuliu cu “Petrov”

 

Celălalt mare perdant al alegerilor, Traian Băsescu, pare a avea un cu totul alt tratament din partea sistemului. Recursul în dosarul “Petrov a primit termen, la Înalta Curte, pentru data de 5 noiembrie 2021, la mai bine de doi ani de la pronunțarea sentinței pe fond.

Reamintim că, pe data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a emis Hotărârea nr. 471/2019, prin care a constatat calitatea de colaborator al Securității, în privința lui Traian Băsescu. Încheierea putea fi supusă recursului, în termen de 15 zile de la comunicare. Pe data de 3 iulie 2020, Traian Băsescu, în calitate de pârât, a formulat recursul, însă, la un an și aproape o lună de la pronunțarea, de către Curtea de Apel București, a hotărârii pe fond prin care Traian Băsescu a fost declarat turnător la Securitate, pe data de 16 octombrie 2020, Completul 4 al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis “scoaterea de pe rol a recursului formulat de Ene Nicanor George (intervenient în cauză - n.red.), împotriva încheierii din 5 septembrie 2020 a Curții de Apel București – Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal”. După care a stabilit să “trimită cauza pentru continuarea procedurii de regularizare”.

×