x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Profil de candidat. Prezidențiabilul cu școli cât toți oponenții săi la un loc promite siguranță și concordie

Profil de candidat. Prezidențiabilul cu școli cât toți oponenții săi la un loc promite siguranță și concordie

de Ion Alexandru    |    21 Oct 2019   •   09:31

Prezență mai puțin obișnuită între candidații de anul acesta la alegerile prezidențiale, Theodor Paleologu este de părere că doar el îl poate învinge pe actualul președinte, Klaus Iohannis, în turul al doilea. Mesajul său electoral diferă de cele ale competitorilor săi, în sensul că nu este unul răzoinic, conflictual sau revanșard. În ciuda apartenenței sale la PMP, formațiune controlată de Traian Băsescu, Theodor Paleologu nu își dorește război, nu se vrea un președinte-jucător, nu promite nici dosare penale, nici țepe în Piața Victoriei. În schimb, anunță că dorește liniște, respect și siguranță.

 

Născut în 15 iunie 1973, Theodor Paleologu și-a început cariera în diplomație și a intrat în politică relativ târziu, fiind deputat de București, mai întâi din partea Partidului Democrat Liberal (între 2008 și 2012), apoi din partea Alianței România Dreaptă (2012). Din 22 decembrie 2008 și până în 23 decembrie 2009, în primul Guvern Boc, din care a făcut parte și PSD, a ocupat funcția de ministru al Culturii. În anul 2014, a demisionat din Partidul Democrat Liberal și s-a alăturat proiectului politic al lui Băsescu, Partidul Mișcarea Populară.

 

CV „beton”

Însă pe prezidențiabilul Paleologu nu îl definește apartenența politică, ci propriul CV. Unul mai mult decât impresionant. Fiul cunoscutului scriitor Alexandru Paleologu, Theodor a absolvit Liceul german, după care și-a continuat studiile la Sorbona și la Ecole Superieure, în Franța, unde, ulterior, între 1996 și 2001, a fost și stagiar.

În anul 1998. Theodor Paleologu a obținut o diplomă de studii aprofundate în filosofie, la Universitatea Pantheon-Sorbonne din Paris, iar în 2001 a devenit doctor în științe politice. A devenit lector la Boston College și director al Școlii de Vară la European College of Liberals Arts din Berlin. A urmat cursuri postdoctorale la Universitatea Notre-Damme și la Institutul Erasmus și la Harvard.

Cariera profesională este la fel de spectaculoasă. În anul 2005, a fost numit ambasador al României la Copenhaga. Ulterior, a preluat funcția de ambasador al României la Reykjavik, însă în anul 2008 a renunțat la cariera diplomatică în favoarea politicii. Atunci, el a candidat și a fost ales, pe listele PDL, pentru Parlamentul României, obținând un fotoliu de deputat de București.

În anul 2013, prezidențiabilul atipic a fondat Casa Paleologu, care reprezintă o școală privată, unde predă cursuri în domenii umaniste. A publicat mai multe lucrări, printre care „Despre Conservatorism”, în volume „Nostalgia Europei”, „Joseph de Maistre sau bunul simț ca paradox” – prefață la antologia „Joseph de Maistre, Providență și Istorie”, „Sous l’oeil du Grand Inquisteur – katekhon ou Atechrist? Contribution a la theologie politique”, „De la Karl Marx la stenograme” sau „Era supărăcioșilor”.

 

„Îmi propun să fiu un președinte-învățător. Iar un bun profesor pune întrebări, ascultă și dialoghează permanent. Voi deschide toate căile pe care mi le conferă funcția pentru o comunicare constantă, civilizată și productivă atât cu clasa politică, cât și cu societatea civilă” – Theodor Paleologu, candidat la prezidențiale

 

Proiect politic

PMP l-a desemnat, anul acesta, pe Theodor Paleologu pentru a intra în cursa prezidențială. Sondajele de opinie îl plasează pe poziția a cincea în clasament. Însă într-un interviu recent, acesta spunea că are certitudinea că este singurul candidat care îl poate învinge pe Klaus Iohannis în turul al doilea.

Programul politic cu care se prezintă în fața electoratului este la fel de neobișnuit ca și candidatura sa. Într-o perioadă în care războiul politic pare să depășească orice linie „roșie”, Paleologu susține că a decis să candideze cu convingerea că peste cinci ani „va trăi într-o Românie sigură, care își apără cetățenii, oriunde ar fi ei în lume”. Paleologu își dorește o Românie a concordiei și a „compromisului constructiv”, iar în calitate de posibil președinte, vrea să transforme țara într-una meritocratică „și care să devină un exemplu pentru alte țări din Uniunea Europeană”. Se autodefinește ca un viitor „președinte-învățător”. „Un bun profesor pune întrebări, ascultă și dialoghează permanent”, susține Paleologu, care promite să deschidă toate căile pe care i le poate oferi funcția prezidențială, pentru o comunicare constantă, civilizată și productivă, atât cu clasa politică, cât și cu societatea civilă.

 

Trăiește din cultură

Conform declarației de avere pe care a depus-o în calitate de candidat, prezidențiabilul Theodor Paleologu declară că este posesorul a două terenuri agricole, pe care le-a moștenit în anul 2005. Unul de 35 de hectare, în localitatea Matca, iar al doilea, de 10 hectare, în localitatea Gorod, ambele în județul Galați. Tot în 2005, a moștenit casa de locuit a familiei, situată în București, în suprafață de 400 de metri pătrați.

Theodor Paleologu are economisită, în conturi și depozite bancare, suma de 189.418,95 lei și 48.182,45 euro. În ultimele 12 luni, prezidențiabilul a realizat venituri în valoare de 141.078.16 lei. În calitate de administrator al Fundației Paleologu, a câștigat 8.424 de lei. A mai realizat venituri din drepturi de autor – 100.834 lei, de la Fundația Paleologu, 940 lei, de la Fundația Culturală Secolul 21, 1.573 de lei, de la Editura Polirom, la care se adaugă sume provenite din susținerea unor conferințe. Respectiv 1502 lei de la Institutul Diplomatic Român, 1.350 lei de la Institutul Cultural Român și 1.914 lei de la Fundația Hanns Seidel Filiala Roma.

Alte venituri încasate sunt 23.625 lei, din arendarea terenurilor agricole, și 916,16 lei reprezentând primă de asigurare.

×
Subiecte în articol: theodor paleologu