x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD împinge Guvernul PNL pe scări în privința dublării alocațiilor

PSD împinge Guvernul PNL pe scări în privința dublării alocațiilor

de Ion Alexandru    |    04 Iun 2020   •   06:38
PSD împinge Guvernul PNL pe scări în privința dublării alocațiilor

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, ieri, legea de respingere a ordonanței de urgență prin care, la începutul acestui an, Guvernul Orban a prorogat termenul de la care urmau să se dubleze alocațiile de stat pentru copii. Legea care vizează majorarea acestor indemnizații trebuia să intre în vigoare din data de 1 februarie, însă Executivul a decis să amâne acest termen pentru 1 august. Motivația a fost aceea a unui impact bugetar de 6,6 miliarde de lei, bani care nu au fost prevăzuți în bugetul pentru anul 2020. PSD amenințase deja că, dacă la 1 august Guvernul nu aplică această lege, va fi depusă o moțiune de cenzură.

 

Legea a cărei aplicare Guvernul a dorit să o amâne a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 14 ianuarie 2020 și vizează dublarea, începând cu 1 februarie, a alocațiilor pentru minorii cu vârsta de până la trei ani, în cazul existenței unui handicap, cu până la 600 de lei. În ceea ce privește sumele alocate de stat pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, acestea au fost stabilite la un cuantum lunar de 300 de lei, iar pentru minorii cu vârsta între 3 și 18 ani, care suferă de vreo formă de handicap, această alocație să fie în cuantum lunar de 600 de lei.


La două săptămâni de la promulgarea legii, Guvernul Orban a emis o ordonanță de urgență, în care a invocat faptul că, dacă ar aplica actul normativ, s-ar ieși din ținta de deficit bugetar de 3% din PIB, prognozată pentru anul în curs, dar și absența fondurilor bugetare aferente, de 6,6 miliarde de lei, motiv pentru care a decis prorogarea termenului de punere în plată a acestor drepturi pentru data de 1 august.


Tot în februarie, ordonanța a ajuns la Senat, unde a primit o lege de respingere, fiind, ulterior, transmisă la Camera Deputaților, care este forul decizional. Ieri, plenul Camerei Deputaților, cu majoritate de 209 voturi, a „trântit” ordonanța prin care a fost prorogat termenul de plată a alocațiilor dublate, ceea ce înseamnă că Guvernul este obligat să achite, inclusiv din urmă, aceste sume.

 

Liberalii s-au abținut de la vot

PNL s-a abținut de la votul pe acest act normativ și are posibilitatea să atace la Curtea Constituțională această lege. Actul normativ poate fi atacat la CCR inclusiv de președintele Klaus Iohannis.

La sfârșitul săptămânii trecute, liderul PSD, Marcel Ciolacu, precum și mai mulți lideri din Opoziție, au dat de înțeles că, dacă Guvernul nu va dubla alocațiile de la 1 august, este foarte posibilă depunerea unei moțiuni de cenzură. Paradoxal însă, pentru a nu pune Executivul în această situație, tot Opoziția a respins, prin lege, termenul de prorogare a acestor majorări. Este cunoscut faptul că, anul trecut, când PSD se afla la guvernare, PNL a venit în Parlament, cu ocazia aprobării Legii Bugetului, cu un act normativ similar referitor la dublarea alocațiilor, lucru care a și fost pus în aplicare.

Dacă „greutatea” dublării alocațiilor a fost luată, ieri, de pe umerii Guvernului, Executivul Orban are de trecut un nou test, în 1 septembrie, când intră în vigoare legea care prevede majorarea punctului de pensie cu 40 la sută. Și în acest caz, Opoziția dă certă depunerea unei moțiuni de cenzură în cazul în care Guvernul nu va aplica ad-litteram prevederile legii.



 

×