x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD se cere alături de PC şi PNL

PSD se cere alături de PC şi PNL

de Adriana Duţulescu    |    09 Ian 2011   •   19:55
PSD se cere alături de PC şi PNL
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional
145831-dm-20100308131313005.jpgPC şi PNL vor parafa astăzi protocolul Alianţei de Centru-Dreapta, după ce forurile de conducere ale celor două partide vor valida acordul dintre conservatori şi liberali. Între timp, şi PSD arată că doreşte să facă parte din alianţă.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a propus, într-un post pe blogul personal, ca PSD şi ACD să se înre­gistreze juridic ca o alianţă politică, ale cărei obiective politice sunt însumate în ceea ce numeşte "Agenda 2019", şi vrea ca formaţiunile componente să-şi asume clar că nu vor colabora nicicum cu Traian Băsescu şi PDL. "PSD şi ACD vor înregistra juridic, conform legii partidelor politice şi în vederea îndeplinirii cerinţelor art. 103 din Constituţia României, o alianţă politică ce îşi asumă agenda 2019. Aceasta va avea copreşedinţi pe preşedintele PSD şi pe preşedintele ACD; termenul de funcţionare a acestei alianţe va fi cel de îndeplinire a obiectivelor AGENDEI 2019. Această alianţă va începe să funcţioneze la nivel politic şi parlamentar imediat după înscriere şi la nivel local în termen de maximum trei luni", scrie Ponta pe blog. Liderul PSD propune ca PSD şi ACD să formeze împreună Guvernul, să aibă un candidat comun pentru funcţia de preşedinte, premier, şef al CJ şi primar al municipiului reşedinţă de judeţ, dar şi pentru funcţia de preşedinte al Camerei sau Senatului.

În replică, Crin Antonescu a salutat lansarea de către Ponta a AGENDEI 2019, afirmând că obiectivele acesteia pot fi asumate de partidele politice din opoziţie chiar şi după ce alianţa lor va înceta să existe, liberalul dând ca limită a fiinţării acesteia anul 2016. Antonescu a apreciat că asu­ma­rea de opoziţie a obiectivelor AGENDEI 2019 este un lucru dezirabil, cu precizarea că acest lucru nu ar trebuie să determine automat şi prelungirea preconizatei alianţe PSD-PNL-PC până în anul 2019. "Am văzut documentul domnului Ponta (...) şi îmi pare că e o idee ce iese în chip fericit din retorica uzuală a discursului politic românesc. Subscriu argumentelor domniei sale, numai că asta nu-i totuna cu o alianţă electorală până în 2019. Dacă e vorba de constituirea unei alianţe politice care să acţioneze ca actor electoral, eu cred că anul 2016 este suficient", a declarat sâmbătă Crin Antonescu.

În ceea ce priveşte oficializarea la tribunal a alianţei opoziţiei, An­to­nes­cu a spus că îşi doreşte ca acest lu­cru să se facă foarte repede, proce­sul putând fi însă îngreunat de elabo­rarea unei platforme comune în condiţiile în care aliaţii au orientări ideologice diferite. "Mi-aş dori să o facem cât mai repede, până la 1 martie. Este foarte greu, sunt foarte multe lucruri de discutat, de negociat, de construit. Problema acestei alianţe este construcţia, modul în care noi construim plauzibil şi coerent acest proiect (...). Obstacolele sunt multe. Nu vorbesc acum despre trecut, doctri­ne, simpatii sau antipatii, de spre cazierul nostru afectiv reciproc. Noi nu facem o simplă alianţă conjuncturală. Noi încercăm să venim cu un nou model de societate, cu un nou model de economie", a spus liderul liberalilor.

Liderul PNL îi cere dovezi lui Băsescu
Crin Antonescu i-a cerut totodată preşedintelui Traian Băsescu ca în 48 de ore să aducă clarificări sau probe legate de eventuala colaborare a preşedintului PNL cu Securitatea. "Dacă domnia sa deţine probe indicii, care nu sunt la CNSAS, le are acasă, în vreun seif, să le producă. Dacă nu asta a vrut să spună, confundă numele păsărilor sau era puţin surmenat, să precizeze", a arătat Antonescu. El a menţionat că nu doreşte scuze de la preşedintele Traian Băsescu faţă de persoana sa. "Vreau, pentru toţi românii interesaţi de cine îi conduce, care nu sunt râme, să ştie foarte clar dacă liderul PNL a fost informator al Securităţii sau dacă, în lipsa acestor precizări sau dovezi, suntem conduşi de un preşedinte care se comportă ca o servitoare proastă şi mahalagioacă ce vorbeşte fără noimă prin oraş", a adăugat Antonescu. El a arătat că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va face precizările solicitate, va trage concluzia că şeful statului se comportă ca un laş şi că "mizeriile" care au circulat pe internet şi pe care le-a folosIt pentru a face respectiva insinuare sunt chiar opera sa. Antonescu a precizat că nu are motive să lase acest episod la capitolul "şi altele". "Eu vorbesc răspicat. Nu vorbesc în aluzii, nu vorbesc limbaj de turnător, de şantajist ca Traian Băsescu", a spus Antonescu. Preşedintele Traian Băsescu a catalogat joi, la TVR 1, drept "admirabilă" alianţa dintre PNL şi PC, vorbind despre "Felix cu Porumbacu, Porumbelul (...) cu domnul Crin Antonescu".

Deputatul Ciuhodaru a trecut la PC
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că deputatul independent Tudor Ciuhodaru s-a alăturat conservatorilor. Ciuhodaru a declarat că a avut oferte de la mai multe partide, dar a ales Partidul Conservator, pentru că "există o comunicare mai bună" şi acesta i-a oferit garanţia că îşi poate îndeplini proiectele promise alegătorilor săi. Daniel Constantin a reamintit decizia PC de a-şi forma grupuri parlamentare proprii la Camera Deputaţilor şi la Senat, exprimându-şi speranţa că acest lucru va fi realizat în viitoarea sesiune parlamentară care va începe la 1 februarie. Pentru a avea grupuri parlamentare proprii, PC are nevoie de zece deputaţi şi şapte senatori.

×