x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Putin, reacție la “presiunile externe” ale statelor europene asupra Republicii Moldova. România, vizată

Putin, reacție la “presiunile externe” ale statelor europene asupra Republicii Moldova. România, vizată

de Ion Alexandru    |    12 Noi 2020   •   10:00
Putin, reacție la “presiunile externe” ale statelor europene asupra Republicii Moldova. România, vizată

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a criticat dur, ieri, în cadrul unei videoconferințe a Consiliului șefilor de stat ai Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), presiunile externe exercitate în procesele electorale din Belarus Kîrgîstan și Republica Moldova. Reacția vine, ca o coincidență, la doar o zi după ce președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat public bucuria că, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de la Chișinău, s-a calificat Maia Sandu.

 

Putin a vorbit despre o provocare evidentă la adresa securității comune a statelor membre SCO. "Vorbim despre o încălcare gravă a suveranității, o dorință de a diviza societatea, de a schimba vectorul dezvoltării statului, de a rupe legăturile politice, economice și umanitare vechi de secole și deja stabilite. Belarusul, care este un observator în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai, a fost, de asemenea, sub o astfel de lovitură. De la alegerile prezidențiale, prietenii noștri din Belarus se confruntă cu presiuni fără precedent, rezistând sancțiunilor și provocărilor, războiul de informații și propagandă declanșat împotriva lor. Consider că este inacceptabil ca o persoană din exterior să impună anumite decizii poporului din Belarus sau Moldova", a subliniat liderul de la Moscova.

 

Declarație după discursul lui Klaus Iohannis

 

Deși nu a nominalizat direct “forțele externe” care exercită aceste “presiuni”, coincidența face ca, doar cu o seară înaintea acestei declarații, președintele României, Klaus Iohannis, să fi precizat, la Palatul Cotroceni, că “m-am bucurat să văd, în primul tur, un vot al cetățenilor pentru candidata Maia Sandu, acesta fiind, de fapt, un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile a Republicii Moldova pe care România a susținut-o permanent și o susține fără rezerve”. Iohannis a adăugat că drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției, și prin consolidarea democrației. “România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale reale de modernizare. (…) Vom fi extrem de atenți la desfășurarea scrutinului din această duminică pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetățenilor, în cadrul unor alegeri democratice, corecte și libere de orice interferențe nedorite”, a precizat Iohannis.

 

Oficialii români, alături de Maia Sandu în cursa prezidențială

 

Oficial, România este una din țările care condiționează și urmărește parcursul european al Republicii Moldova. De altfel Ministerul Afacerilor Externe de la București a precizat că sprijinul acordat de România, inclusiv cel financiar, va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european.

Pe 2 noiembrie, premierul Ludovic Orban s-a poziționat, la rândul său, cât se poate de direct cu privire la alegerile de la Chișinău. “Transmit un mesaj de încredere în faptul că Maia Sandu este candidatul care poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului, în care fiecare are șansa la o viață mai bună”, a precizat premierul. Mulți alți lideri politici de la București, printre care și ex-premierul Viorica Dăncilă au felicitat-o pe Maia Sandu pentru accederea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

 

 

Liderul de la Kremlin, deranjat de poziția unor state UE față de alegerile din Moldova, Belarus și Kîrgîstan. Președintele României, unul dintre cei care au adoptat o astfel de poziție

 

 

×
Subiecte în articol: vladimir putin