x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război total la Craiova. Instituțiile guvernamentale au gonit comercianții autorizați de primărie

Război total la Craiova. Instituțiile guvernamentale au gonit comercianții autorizați de primărie

de Ion Alexandru    |    30 Noi 2020   •   08:37
Război total la Craiova. Instituțiile guvernamentale au gonit comercianții autorizați de primărie

Autoritățile au decis să suspende activitatea căsuțelor închiriate de la Primăria Craiova, la nici o oră după ce piața volantă destinată comercializării produselor de sărbători a fost deschisă. Prefectura și Direcția Sanitară Veterinară arată că respectivele căsuțe nu puteau funcționa, întrucât „Primăria nu are aviz de funcționare”. Scandalul de la Craiova are loc în paralel cu cel de la Constanța, în care autoritățile au interzis participarea la pelerinajul ocazionat de Sărbătoarea „Sfântului Andrei”, din comuna Ion Corvin. Primarul Lia Olguța Vasilescu acuză o operațiune de intimidare a comercianților. Aceasta vorbește despre un tratament discriminatoriu, publicând fotografii de la un eveniment similar, din București.

Presa craioveană scrie că „Târgul de Crăciun” s-a dovedit a fi un eșec încă de la deschidere, deoarece „Primăria a ținut cu tot dinadinsul să țină acest târg, numai că DSP -ul a închis toate căsuțele la nici o oră de la inaugurarea târgului, pe motiv că administrația locală nu ar avea aviz de funcționare”. Câteva sute de persoane s-au adunat, aseară, în centrul Craiovei, pentru aprinderea luminițelor de sărbători. Mulți dintre ei au venit în grupuri, împreună cu familia sau prietenii. Oamenii au purtat măști de protecție, pe care însă unii le-au dat jos pentru a face fotografii. Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a decis să organizeze o piață volantă, în centrul orașului, în care să fie comercializate produse specifice sărbătorilor de iarnă, însă nu mâncare gătită. Asta, în condițiile în care Guvernul Orban a decis să nu permită organizarea așa-numitelor târguri de Crăciun, iar majoritatea orașelor au renunțat la evenimentele de sărbători. Nu toate.

Lia Olguța Vasilescu: Nu am organizat târg

Lia Olguța Vasilescu a publicat, ieri, pe contul său de socializare, mai multe fotografii din București, de la Muzeul Țăranului Român, unde este organizat un târg de Crăciun. „Există DSV și în București? Operează după aceeași legislație? Vedeți vreo chiuvetă în chioșcuri, în condițiile în care se comercializează acolo mâncare gătită, ceea ce noi nu am permis?”.

Primarul Craiovei acuză Direcția Sanitară Veterinară, că, deși nu există nicio lege care să interzică chioșcurile, acestea au fost închise. „Dacă le-ar interzice, ar trebui interzise toate, nu doar cele din zona centrală. De ce e nevoie de apă și canalizare la un chioșc unde se vând globuri? Sau dulciuri ambalate? Sau căciuli? Pentru că nu am permis niciunui chioșc din zona centrală să vândă alimente care se prepară acolo, așa cum DSP a permis în alte situații”, arată Lia Olguța Vasilescu.

Aceasta adaugă că „primăria nu trebuie să dea niciun aviz suplimentar vreunui comerciant, ca organizator al Târgului de Crăciun. Fiindcă am declarat, inclusiv prin comunicat de presă, că anul acesta nu putem vorbi de Târg de Crăciun, când nu avem patinoar, orășelul copiilor, ateliere etc. Comercianții din zona centrală au cu noi acord pentru ocuparea domeniului public”.

Edilul atrage atenția că majoritatea comercianților aveau avize de la DSP și DSV. „Au venit, au verificat, erau în regulă, au plecat, apoi s-au întors și le-au zis să închidă că nu au «hârtiile de la primărie în regulă». Care hârtii? Au contract, au chitanță de plată. Ce mai trebuia să le dau? Că autorizație pentru târg nu e necesar să scot, din moment ce nu am mai organizat târg”, a conchis Vasilescu.

 

Primarul Craiovei subliniază că nu există nicio lege care să interzică chioșcurile

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu