x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma lui Toader a fost desfiinţată în plenul CSM

Reforma lui Toader a fost desfiinţată în plenul CSM

de Marius Gîrlașiu    |    01 Oct 2017   •   11:59

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de modificare a legilor Justiţiei, iniţiat de ministrul Tudorel Toader. Zece membri ai Consiliului au votat împotriva reformei lui Toader, în vreme ce opt dintre ei au fost de acord cu proiectul. Avizul CSM este unul consultativ.

Deşi este membru de drept al Consiliului, ministrul Tudorel Toader nu a fost prezent la şedinţa de ieri a CSM în care forul suprem al magistraţilor a respins prin vot reforma Justiţiei. “Au venit la dezbatere cu hotârâri luate anterior. Au spus că votul va fi negativ. Iar eu nu estimam, ci ştiam acest lucru”, a reacţionat Toader după verdictul CSM. Ministrul şi-a explicat absenţa prin faptul că argumentele sale ar fi avut “efect zero” în faţa magistraţilor, în condiţiile în care majoritatea asociaţiilor profesionale s-au poziţionat din start împotriva reformei propuse. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus în timpul dezbaterilor, că proiectul lui Tudorel Toader trebuie avizat negativ, “dar cu fermitate”, pentru că magistraţii trebuie să transmită un mesaj opiniei publice. La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Procurorilor a apreciat că reforma Justiţiei nu garantează independenţa procurorilor, iar dacă proiectul va trece, sistemul juridicar se va întoarce în timp, în anul 1992. “Din majoritate propunerilor, noi am constatat că justiţia va fi sub control politic, Ministerul Public va fi condus de ministrul Justiţiei, care va fi un veritabil procuror general. Trebuie transmis un mesaj foarte ferm, că prin această iniţiativă se doreşte subordonarea Justiţiei de către Executiv”, a spus reprezentantul APR, prin videoconferinţă. Forumul Judecătorilor a cerut amânarea discuţiilor cu o săptămână, pe motiv că legile lui Tudorel Toader nu au la bază studii de impact, iar proiectul va influenţa în mod negativ magistratura. “Avem impesia că nu se doreşte un corp al magistraţilor tineri, curajoşi, dar se doresc magistraţi blazaţi şi manevrabili, poate slab pregătiţi, din moment ce se doreşte reducerea bazei de selecţie. Cel mai rău lucru, (magistraţii vor fi – n.r.) timoraţi, având în vedere modificările privind Inspecţia Judiciară şi răspunderea materială a magistraţilor”, a afirmat reprezentantul FJR. 

“Calul troian” din cetatea Justiţiei

Referindu-se la propunerea ca Inspecţia Judiciară să treacă în subordinea Ministerului, judecătoarea Andrea Chiş a avertizat că, în acest caz, „ministrul Justiţiei este cel care va ţine în mână sabia lui Damocles”. Aceasta a criticat şi propunerea potrivit căreia judecătorii şi procurorii vor răspunde material pentru deciziile eronate. Un alt membru CSM, procurorul Florin Deac, a catalogat reforma lui Toader drept “un atac la puterea judecătorească” şi a criticat eliminarea preşedintelui României din procedura de numire a procurorilor-şefi de la marile parchete. “Nu trebuie să introducem acest cal troian în cetatea Justiţiei”, a spus Deac în plenul CSM. În schimb, preşedintele Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a dat a pozitiv, cu observaţii. "Nu mă ascund, nu îmi este jenă. Votul meu a fost de a acorda un aviz cu observaţii asupra proiectelor. Un sistem guvernat de legi adoptate în 2004 se impune modificat”, a spus şefa ÎCCJ. Victor Alistar, membru CSM din partea societăţii civile (susţinut de PSD) a votat şi el în favoarea proiectului, cu observaţia că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministerului ar fi o eroare. Întrebat ce variante are pentru Inspecţia Judiciară, ministrul Tudorel Toader a propus trei variante: fie va rămâne la CSM, “aşa cum vor judecătorii şi procurorii (…) să nu fie control politic din partea MJ”, fie va trece în subordinea ministerului, aşa cum prevede proiectul de lege, fie va deveni o instituţie autonomă, pentru a-şi îndeplini misiunea de verificare şi control asupra înfăptuirii Justiţiei.

Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţială: Preşedintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul şi Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM.

CUM S-A VOTAT ÎN PLENUL CSM:

AVIZ NEGATIV (10):

Augustin Lazăr (Procurorul General al României), Andrea Chiş, (judecător), Bogdan Mateescu (judecător), Florin Deac (procuror), Codruţ Olaru (procuror), Cristian Ban (procuror), Nicolae Andrei Solomon (procuror), Tatiana Toader (procuror).

AVIZ POZITIV (8):

Cristina Tarcea (judecător , preşedintele ÎCCJ) Simona Marcu (judecător), Gabriela Baltag (judecător), Lia Savonea (judecător), Nicoleta Ţînţ (judecător), Evelina Oprina (judecător), Victor Alistar (societatea civilă), Romeu Chelariu (societatea civilă)

×
Subiecte în articol: tudorel toader