x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regele Mihai despre Băsescu: "Nu merită să reacţionez la aşa ceva, cu cât sunt mai mărunte jignirile sale, cu atât se crede mai important"

Regele Mihai despre Băsescu: "Nu merită să reacţionez la aşa ceva, cu cât sunt mai mărunte jignirile sale, cu atât se crede mai important"

de Gabriela Antoniu    |    25 Oct 2011   •   17:31
Regele Mihai despre Băsescu: "Nu merită să reacţionez la aşa ceva, cu cât sunt mai mărunte jignirile sale, cu atât se crede mai important"

Regele Mihai a comentat pentru prima oara acuzatiile presedintelui Basescu la adresa sa intr-un interviu acordat BBC din Elvetia, inainte de a veni in Romania pentru a participa la ceremoniile organizate in cinstea sa. In luna iunie, seful statului declara la B1 Tv ca 'abdicarea Regelui a fost un act de tradare a interesului national al Romaniei'. De asemenea, Basescu a mai spus ca 'unora le dam averile iar pe altii ii consideram cri­minali de razboi – seful de stat si premierul. Doar fiindca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare, il iertam de toate pacatele?'.

Regele Mihai a refuzat sa comenteze la acel moment si criticile conform carora 'pentru toata lumea generalul Ion Antonescu ramane responsabil de holocaustul impotriva evreilor si tiganilor , dar nimeni nu spune Romania avea un sef de stat'. Intrebat de reporterul BBC in mod explicit despre declaratiile presedintelui Traian Basescu, Regele Mihai a raspuns: 'Nici macar nu merita sa reactionez la asa ceva, pentru ca este un lucru atat de marunt, stiti bine asta. Si acesta este genul. Cu cat sunt mai marunte jignirile sale, cu atat el se crede mai important. Nu ar putea sa imi pese mai putin de ceva'. In discutia avuta cu reporterul BBC, fostul suveran vorbeste despre momentul abdicarii sale, despre cele doua intalniri cu Hitler, in 1937, in Bavaria si in 1941 in Berlin. Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si cei mai multi membri ai Guvernului nu au fost prezenti in Parlament pentru discursul Regelui Mihai, noteaza BBC News online, citat de Mediafax.

'Traiasca Regele!' la Opera Romana
Dupa discursul din Parlament unde invitatii au strigat 'Traiasca Regele', fostul suveran a a avut parte marti seara de alte momente emotionante. La spectacolul de gala organizat cu prilejul implinirii a 90 de ani, Regele Mihai a fost intampinat la Opera Romana in aplauzele si scandarile sutelor de romani veniti in fata cladirii pentru a-l saluta si felicita pe fostul suveran. Regele Mihai a sosit impreuna cu principesa Margareta si cu principele Radu, regina Ana, sosind mai devreme la eveniment. Fostul suveran a fost aplaudat indelung de romanii veniti in fata cladirii care i-au urat 'La multi ani', si au strigat 'Regele Mihai' si 'Traiasca Regele'. Regele a salutat multimea prezenta in fata Operei.

De asemenea, principesa Margareta si principele Radu i-au salutat pe cei prezenti. Dupa ce Regele Mihai a intrat in cladirea Operei, romanii prezenti afara au continuat mult timp sa scandeze 'La multi ani!', 'Regele Mihai' si 'Traiasca Regele'. Spectacolul a fost sustinut de solistii Nelly Miricioiu, Teodor Ilincai, Vlad Mirita, de Orchestra Operei Nationale si a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale. Dupa terminarea spectacolului, Regele Mihai a fost aplaudat indelung de catre toti cei prezenti in sala si, de asemenea, la plecarea de la Opera, de catre sutele de romani veniti la eveniment, acestia scandand, minute in sir: 'Traiasca Regele!' si 'Regele Mihai!'. De asemenea, atat in sala de spectacol, cat si la iesirea din cladirea Ope­rei, cei prezenti i-au cantat Regelui Mihai 'La multi ani!'. Regele Mihai a salutat multimea, vizibil emotionat. Unii dintre romanii veniti la Opera purtau steaguri tricolore cu insemnele regale. Dupa spectacolul de gala de la Opera Romana, a avut loc un dineu oficial in onoarea regelui la Palatul CEC unde au fost invitati membri ai familiilor regale din Europa si Asia, dar si alti invitati din strainatate.

×