x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regizorul Sorin Ilieşiu îi cere demisia lui Băsescu, acuzându-l de minciună, incultură, vulgaritate

Regizorul Sorin Ilieşiu îi cere demisia lui Băsescu, acuzându-l de minciună, incultură, vulgaritate

27 Iun 2011   •   21:00
Regizorul Sorin Ilieşiu îi cere demisia lui Băsescu, acuzându-l de minciună, incultură, vulgaritate




Autor de filme documentare si artistice, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si coautor al Raportului Final al acestei comisii, Iliesiu a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, citata de site-uri precum http://vosganian.ro/ si http://www.dcnews.ro/.

"Domnului Traian Basescu – Presedintele Romaniei
Demisia!
Excelenta, excelati in minciuna, nedreptate, nerusine, incultura, derizoriu, prefacatorie, mahalagism, vulgaritate, ipocrizie, fariseism, prefacatorie, duplicitate, viclenie.
Ca sa nu se creada ca ceea ce va scriu ar fi «sarcina de partid», tocmai mi-am dat demisia din PNtCD si din functia de vicepresedinte.
Singura modalitate de a iubi astazi Romania este de a spune adevarul despre dvs.: ati preschimbat Dreptatea si Adevarul in Nedreptate si Minciuna, ati batjocorit demnitatea, ati strangulat speranta, ati violat Romania.
Unica urmare ar fi demisia de onoare! Dar nu cred ca mai aveti onoare.
Paharul s-a umplut o data cu detestabilele afirmatii ale dvs. despre M.S. Regele Mihai, despre maresalul Antonescu si despre eliberarea Basarabiei de armata romana, in 1941, eliberare pe care o numiti "invadare" batjocorind astfel unitatea si integritatea nationala pe care ati jurat solemn sa le aparati.
Incultura dvs. este naucitoare, si, in consecinta, incompatibila cu functia pe care o detineti prin frauda morala.
Va mandriti ca v-ati da viata pentru Romania, va laudati ca asemenea maresalului Antonescu, ati fi avut curajul sa atacati infricosatoarea Uniune Sovietica, dar totusi va e frica sa condamnati pactul Stalin-Hitler (Molotov-Ribbentrop) si consecintele sale, ca ilegitime si criminale - asa cum v-am cerut insistent.

Va laudati ca sunteti patriot, ingenuncheati cu prefacuta evalvie in fata tricolorului, dar refuzati sa solicitati - asa cum v-am cerut - Ungariei si reprezentantilor minoritatii maghiare, sa dezavueze si sa regrete zecile de masacre antiromanesti si antievreiesti comise in Transilvania, in 1941-1944, de regimul horthyst cu implicarea unei parti a populatiei maghiare locale, si, de asemenea, sa recunoasca legitimitatea tratatelor de pace semnate de Ungaria la Trianon in 1920 si la Paris in 1947, contestate de organizatii guvernamentale si nonguvernamentale din Romania sau din Ungaria, de lideri precum Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, vicepresedintele Parlamentului European.
Nu ati facut nimic bun, cu exceptia condamnarii comunismului. Dar nu ati fi facut-o daca timp de un an nu v-as fi incoltit cu apeluri argumentate si documentate, astfel incat sa nu aveti incotro si sa raspundeti favorabil. In 2005 ati spus ca nu puteti condamna comunismul intrucat "nu exista dovezi si raport de condamnare". Ca urmare, v-am prezentat dovezi: am redactat de unul singur - pe baza datelor incontestabile preluate de la cel mai respectat Memorialul din Europa, respectiv cel de la Sighet - un raport neoficial publicat integral in presa centrala in octombrie 2005, cele 21 de capete de acuzare formulate de mine regasindu-se ulterior in raportul oficial.
Din pacate, nici pana azi nu ati binevoit sa cititi raportul pe care vi l-ati asumat in 2006. Ati condamnat neavand habar ce condamnati. Ca dovada, iata un fragment din discursul rostit de dvs, in 18 Decembrie 2006, fara sa va dati seama de fapt ce cititi: "Principalele actiuni criminale mentionate in Raport si pe care tin sa le amintesc aici, ca argument pentru aceasta prea-mult amanata condamnare sunt urmatoarele: (...) Distrugerea partidelor politice si a continuitatii constitutionale a statului roman, prin abdicarea fortata a Regelui Mihai. (...)"
Ati proiectat in derizoriu condamnarea comunismului si ati emasculat-o, prin refuzul dvs. de a solicita Parlamentului si Guvernului - asa cum v-am cerut - sa adopte masurile si legile decomunizarii propuse in raportul asumat si evocate in discursul dvs.
Ati demostrat ca nu doriti Dreptate si Adevar prin justitie fata de crimele comunismului, genocidul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990. In septembrie 2009 ne-ati implicat la Cotroceni intr-un show electoral. Ati certat-o pe doamna procuror general Kovesi pentru ca inca nu se aflase adevarul. Ca pedeapsa, dupa o luna, ati renumit-o pentru inca un mandat. In prezent, dosarele sunt ingropate si mai adanc.
V-ati angajat ca veti cere presedintei Camerei deputatilor sa supuna din nou la vot Legea lustratiei astfel incat sa nu mai fie declarata neconstitutionala, dar nu ati facut-o.
Ati promis asanarea morala a societatii romanesti, dar ati refuzat sa cereti SRI si SIE sa predea catre CNSAS cele 97.000 de dosare considerate abuziv «de siguranta nationala».
Ati decredibilizat in mod ridicol reforma, modernizarea si reorganizarea Romaniei.
V-ati umilit primul-ministru si alti colaboratori facand din ei marionete perfecte ale unui papusar capricios.

Pretindeti ca luptati impotriva coruptiei si hotiei, dar nu solicitati procurorilor sa trimita in judecata vinovatii pentru neantizarea flotei romane, ca si cum - fiind chiar comandant de nava - nu v-ar pasa deloc de aceasta flota, ca si cum nu ati sti nimic despre frauda cu toate ca atunci erati ministrul Transporturilor.
Ati decazut atat de mult incat aproape oricine ar putea fi un presedinte mai putin dezastruos.
Orice intelectual adevarat se descalifica daca nu isi exprima dezgustul fata de actiunile si afirmatiile scandaloase ale dvs.
Probabil ca replica la aceasta scrisoare va fi sa le ordonati procurorilor «independenti» sa ma «rezolve», iar celor de la serviciile secrete sa ma «anihileze», pentru a nu genera «instabilitate politica».
Toti intelectualii adevarati gandesc ca mine. Ii rog pe acestia, pe semnatarii apelului meu pentru condamnarea comunismului (printre care, in ordine alfabetica: Radu F. Alexandru, Liviu Antonesei, Teodor Baconsky, Petre Mihai Bacanu, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Ion Caramitru, Nicolae Caranfil, Mircea Cartarescu, Magda Carneci, Manuela Cernat, Doina Cornea, I.P.S. Nicolae Corneanu, Mircea Diaconu, Sorin Dumitrescu, Smaranda Enache, Radu Filipescu, Stere Gulea, Cristian Hadji-Culea, Bogdan Iuliu Hossu, Lucia Hossu Longin, Doina Jela, Marco M. Katz, Thomas Kleininger, Gabriel Liiceanu, Norman Manea, Nicolae Manolescu, Liviu Mihaiu, Mircea Mihaies, Dan C. Mihailescu, Ioan T. Morar, Maia Morgenstern, Carmen Musat, Gheorghe Musat, Bujor Nedelcovici, Virgil Nemoianu, Cornel Nistorescu, Andrei Oisteanu, Stejarel Olaru, Marius Oprea, Ion Mihai Pacepa, Horia-Roman Patapievici, Dan Perjovschi, Marta Petreu, Lucian Pintilie, Cristian Pirvulescu, Andrei Plesu, Nicolae Prelipceanu, Cristi Puiu, Dan Puric, Vasile Puscas, Tania Radu, Nestor Rates, Mircea Raceanu, Constantin Rauta, Victor Rebengiuc, Romulus Rusan, Oana Serafim, Monica Spiridon, Valeriu Stoica, Liviu Ioan Stoiciu, Serban Sturdza, Dorel Sandor, Eugen Serbanescu, Ovidiu Simonca, Mihai Sora, Dorin Stefan, Alex Stefanescu, Stelian Tanase, Alin Teodorescu, Vladimir Tismaneanu, Adrian Titieni, Gábor Tompa, Florin Tudose, Cristian Topescu, Tudorel Urian, Varujan Vosganian, Alexandru Zub), sa va solicite demisia de onoare.

Dixi et salvavi animam meam.
27 iunie 2011
Cu increderea ca am spus ceea ce trebuia spus,
Sorin Iliesiu - autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismului"

Cititi scrisoarea deschisa a lui Sorin Iliesiu prin care cere public demisia lui Traian Basescu - format pdf

×