x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Retragerea în “cazarme”, după eșecul de la moțiunea de cenzură

Retragerea în “cazarme”, după eșecul de la moțiunea de cenzură

de Ion Alexandru    |    20 Iun 2019   •   11:45
Retragerea în “cazarme”, după eșecul de la moțiunea de cenzură

Votul de marți de la moțiunea de cenzură, în urma căreia Opoziția s-a dovedit a fi incapabilă să-și respecte promisiunea de a dărâma Guvernul Dăncilă “a doua zi după alegerile europarlamentare” repoziționează scena politică. Mai multe figuri marcante, care au militat pentru votarea moțiunii, au demisionat din Parlament, pentru a-și prelua noile funcții la Parlamentul European. Victor Ponta, deși ales pentru Bruxelles, nu a demisionat și propune rivalilor politici din ALDE un… candidat comun la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Marii perdanți ai votului de ieri, liberalii, au intrat în silenzio stampa pe acest subiect.

 

Liderul Pro România, Victor Ponta, care asigura, în săptămânile precedete, că va rupe un “pluton” de 10-15 parlamentari PSD pentru a dărâa cabinetul Dăncilă, este preocupat, acum, de alegerile prezidențiale. Acesta a declarant că urmărește ca, în turul doi, să intre un candidat de centru-stânga. “Eu tot cred că putem găsi un candidat care să nu fie nici de la PSD, pe care să îl susținem. Un candidat Pro România-PSD-ALDE. (…) Dacă mergem cu trei candidați separați, sigur niciunul nu va intra în turul doi”, a suținut Ponta, după ce moțiuea de cenzură a picat în Parlament.

În timp ce președintele Pro România face curte celor pe care a vrut să-i alunge de la Palatul Victoria, colegul său de partid, ex-premierul PSD Mihai Tudose, a decis, ieri, să demisioneze din Camera Deputaților. Acesta și-a depus mandatul de parlamentar, anunțând că își va prelua postul de europarlamentar din partea Pro România, pe listele căruia a candidat și a fost ales în 26 mai. Într-o interveneție televizată, acesta a ținut, însă, să adauge că, dacă este cazul, va renunța oricând la mandatul de europarlamentar, pentru “postul de premier al României sau chiar pentru un post de ministru în Guvern”. Demisia lui Mihai Tudose reușește, însă, să majoreze cu un parlamentar grupul PSD din Camera Deputaților, pentru că locul său va fi luat de un alt ales, aflat pe lista PSD, la alegerile din 2016.

 

Am scăpat de Băsescu. De la București

 

O altă “dezertare” din Parlament este cea a lui Traian Băsescu. Acesta a demisionat, ieri, din Senat, de asemenea pentru a prelua mandatul de europarlamentar din partea PMP. Băsescu a fost lăudat de mai mulți parlamentari USR, fiind dat drept exemplu pentru faptul că a luat această decizie după ce a partipat la votul pentru moțiunea de cenzură. Adică invers decât a procedat propriul lor coleg, Cristian Ghinea, care a absentat de la ședința de plen de marți, depunându-și mandatul chiar înainte de vot. Culmea, Ghinea a semnat moțiunea de cenzură, iar vineri, pe 15 iunie și-a depus demisia, conștient fiind că prin gestul său opoziția pierde un vot. USR-istul a deținut calitatea de  membru al Biroului Permanent, cunoscând, astfel, procedurile parlamentare. Mai exact, faptul că prima ședință de Birou Permanent în care se puatea lua act de demisia urma să aibă loc marți, cu doar câteva ore înaintea moțiunii de cenzură. În aceste condiții era clar că nu va fi vacantat și apoi validat următorul om de pe lista USR, pentru ca opoziția să nu piardă votul la moțiune.

 

Viziune de tip USR: Și să pierzi, tot un câștig este

 

Cu toate acestea, USR se declară mulțumită de rezultatul moțiunii de cenzură, pentru că “de la 170 de voturi, câte au fost la moțiunea precedentă, de data aceasta Opoziția a strâns 200 de voturi”. Chiar și așa, mult mai puține decât cele preconizate înaintea zilei de marți. USR, prin vocea președintelui Dan Barna, anunță, însă, o nouă moțiune de cenzură în următoarea sesiune parlamentară, în toamna acestui an.

Liberalii, însă, nu mai scot nicio vorbă despre eșecul de la moțiunea de cenzură. Practic, de marți după-amiază, după ce s-a anunțat rezultatul votului, niciun lider al Partidului Național Liberal nu a dat vreo declarație cu privire la consecințele eșecului de la moțiunea de cenzură.

 

 

×