x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, discutată azi la CCR

Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, discutată azi la CCR

29 Iun 2021   •   08:40
Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, discutată azi la CCR

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, va fi discutată, marţi, de judecătorii Curții Constituţionale, sesizarea fiind depusă de PSD.

Judecătorii CCR dezbat, azi, sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcţie pe Renate Weber, Avocat al Poporului.

Social-democraii au depus la CCR, după 24 de ore de la revocarea lui Renate Weber, o sesizare de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului.

„Din analiza procedurii desfăşurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocării fiind facută numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. Practic, constatăm faptul că cele două Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite şi au propus, fără a avea această competenţă, revocarea Avocatului Poporului către plenul reunit, după cum rezultă şi din Raportul întocmit în urma şedinţei celor două Comisii: <În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condiţiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului şi în şedinţa comună din 16 iunie 2021, aceştia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului şi să supună spre dezbatere şi adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent>”, potrivit sesizării depuse de PSD la CCR.

Social-democraţii apreciază că votul trebuia exprimat pe buletine de vot, nu prin intermediul votului deschis electronic.

„Tot din examinarea Hotărârii de revocare, rezultă că Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiţii cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului utilizând motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independenţa Avocatului Poporului şi nu a dovedit încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării”, menţionează social-democraţii.

Potrivit PSD, Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională încălcandu-se prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi a art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) şi art. 148 din Legea fundamentală şi să constataţi că aceasta este neconstituţională”, conchid social-democraţii.

Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcţia de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS şi UDMR.

În aceeași zi, Renate Weber a spus că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private. „Acum se încearcă acelaşi lucru”, a spus ea.

Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel București, după ce a fost revocată din funcție. Termenul fixat pentru ședință este 2 iulie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: renate weber