x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Revoluție sexuală în UE, pornind de la lesbiene infertile și bărbați însărcinați

Revoluție sexuală în UE, pornind de la lesbiene infertile și bărbați însărcinați

de Dan Constantin    |    24 Iun 2021   •   07:20
Revoluție sexuală în UE, pornind de la lesbiene infertile și bărbați însărcinați

Dezbaterile aprinse din Parlamentul României privind legiferarea educației sexuale au premers cu o zi dezbaterea din plenul Parlamentului European a Raportului Matic privind drepturile sexuale și avortul. Documentul, dacă va trece de votul din 24 iunie, deschide calea unei directive care ar impune avortul ca un drept garantat în UE, dar și al obligativității educației sexuale a copiilor chiar din clasele primare. Raportul respectiv a suscitat numeroase reacții adverse, Biserica Catolică și organizații civice creștine chemând deputații europeni să voteze împotriva acestui raport considerat nociv pentru familia tradițională.

 

Capcanele periculoase ale cazurilor ipotetice sau limită

Raportul Matic își centrează analiza pe legislația europeană privind  Sănătatea și drepturile sexuale și reproductive (SRHR), apreciate ca „drepturi ale omului care trebuie respectate de statele membre ale UE, în conformitate cu standardele internaționale ale drepturilor omului. „Situația de fapt din UE arată că doar Malta interzice total avortul, iar Polonia are o serie de condiționalități pentru accesul la  operația deliberată de întrerupere a sarcinii. Deputatul croat din grupul socialist aduce în fața PE o serie de situații marginale prin care s-ar justifica o uniformizare a legislației europene, statuând avortul ca drept garantat. Astfel la motivație (punctul M) raportul menționează situații speciale care decurg din definirea de către OMS a infertilității care „nu cuprinde realitatea femeilor lesbiene și bisexuale, precum și persoanele transgender, în cupluri de același sex sau femei singure interesate de opțiunile de fertilitate, exacerbând provocările socio-juridice cu care se confruntă deja în ceea ce  privește accesul la tehnologiile de reproducere asistată (ART) ca urmare a concentrării pe combaterea infertilității, întrucât femeile lesbiene și bisexuale ar putea să nu-și poată dovedi infertilitatea și prin urmare li se refuză accesul la ART”. La punctul următor, dreptul la avort ar trebui menționat în legislația UE „întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgender și persoanele care nu sunt binare pot suferi, de asemenea, sarcină și, în astfel de cazuri, ar trebui să beneficieze de măsuri pentru sarcină și îngrijiri legate de naștere fără discriminare pe baza identității lor de gen”. Alte situații invocate de raport aduc în atenție „atitudinile învechite față de sexualitatea feminină și contracepție, precum și o percepție stereotipă a faptului că femeile sunt singurele responsabile de contracepție”. Ele pot pot fi combătute  „întrucât contracepția modernă joacă un rol esențial în realizarea egalității de gen și prevenirea  sarcinilor neintenționate”. În sprijinul adoptării rezoluției care ar generaliza liberalizarea totală a avortului sunt prezentate situațiii ale persoanelor intersexuale sau cazuri limită de sterilizări ca „o condiție sine qua non pentru accesul la recunoașterea legală a genului în unele state UE”. Raportul solicită statelor membre (punctul 21) „să elimine cerința de sterilizare și să protejeze  dreptul persoanelor transgender la autodeterminare”.

 

Educație sexuală pentru toți copiii

Un punct subsidiar din raport, care decurge din cerințele unei viitoare directive UE în cazul dreptului generalizat la avort, este și introducerea obligatorie a educației sexuale a copiilor de la clasele primare. Astfel, la capitolul „Educație sexuală cuprinzătoare”, raportul „îndeamnă statele membre să asigure accesul universal la informații și educație sexuală corectă, bazată pe dovezi, adecvate vârstei, fără prejudecată și cuprinzătoare, pentru TOȚI COPIII DIN ȘCOLILE PRIMARE  ȘI GIMNAZIALE (sublinierea noastră), precum și copiii din afara școlii”.

 

Alianța Familiilor avertizează

Încă din luna aprilie 2021, după difuzarea raportului, mișcările pro-familie, pro-viață, creștine, consevatoare și tradiționale, precum și personalități ale vieții culturale și clerului ortodox și catolic și-au exprimat îngrijorarea față de conținutul documentului. Alianța Familiilor din România difuza un comunicat preluat de UZPR în 15 aprilie în care considera că Raportul Matic este „o expunere concisă, directă, fără ambiguități, radicală și alarmantă a ideologiei revoluției sexuale în stadiul ei curent, dar și al obiectivelor, la fel de radicale ale revoluționarilor sexuali”. Apelul menționa că „drepturile noi le distrug pe cele vechi” și releva „implicațiile nefaste pentru România ale Raportului Matic”. Astfel, raportul are un capitol de „combatere a discriminării și dezinformării” care, potrivit Alianței Familiilor, vizează direct „părinții, clerul, pastorii, preoții, liderii de tineret, învățătorii, profesorii, școlile creștine și toți adulții care dețin un rol în educarea copiilor și a adolescenților”.



Apelul Bisericii Catolice către europarlamentarii români: Respingeți raportul Matic!

Arhiepiscopul Mitropolit de București, Aurel Percă, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, a adresat un apel deputaților europeni români în care le solicită să voteze împotriva Raportului Matic. Apelul arhiepiscopului catolic face largi referiri la documentul care „se poziționează clar în favoarea promovării unei agende ideologice îndreptate împotriva dreptului la viață și a dreptului părinților de a se  pronunța asupra educației pe care o primesc copiii lor”. La rândul ei, Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a menționat printr-un document de poziție cu privire la Raportul Matic, difuzat în 17 iunie 2021, că acesta „nu ține seama pe deplin de situațiile de viață ale persoanelor în cauză și a drepturilor lor umane corespunzătoare”.

 

„Raportul nu este riguros juridic”

  Raportul Martic, avizat de comisiile Parlamentului European, intră în dezbaterea plenului însoțit de rezervele unor opinii minoritare, care consideră că documentul „nu este riguros din punct de vedere juridic și nici formal”. Astfel se menționează că „raportul acționează dincolo de competența sa, abordând aspecte precum sănătatea, educația sexuală și reproducerea, care sunt de competențele legislative ale statelor membre”.

 

×
Subiecte în articol: Aurel Percă raport matic