x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scenariu-șoc. Românii ar putea fi chemați luna viitoare la urne

Scenariu-șoc. Românii ar putea fi chemați luna viitoare la urne

de Ion Alexandru    |    06 Iul 2020   •   10:12
Scenariu-șoc. Românii ar putea fi chemați luna viitoare la urne

Un nou referendum ar putea avea loc în cursul lunii august, pentru transpunerea în Constituției a inițiativei „Fără penali în funcții publice”. Demersul este luat în calcul în forurile social-democrate și nu este exclus, conform surselor politice, ca proiectul de revizuire a Constituției să fie dezbătut și votat chiar luna aceasta, în sesiunea extraordinară a Parlamentului. USR, care este la baza strângerii de semnături pentru această inițiativă, se declară de acord cu un asemenea plan și afirmă că va sprijini, prin campanii susținute, un astfel de referendum.

 

Social-democrații ar intenționa, conform unor surse din partid, să dea lovitura înaintea alegerilor locale, dorind să demonstreze, astfel, că s-au „lepădat” de „Epoca Dragnea”. Planul, conturat în această perioadă în laboratoarele PSD, vizează convocarea unei ședințe, în sesiunea extraordinară, pentru a dezbate și vota un proiect de lege care să vizeze revizuirea Constituției, astfel încât persoanele cu condamnări definitive să nu mai poată ocupa funcții de demnitate publică. Proiectul se bazează pe inițiativa celor de la USR, care, în urmă cu doi ani, au strâns peste un milion de semnături sub sloganul „Fără penali în funcții publice”.

 

Calendarul vizat

Legea Fundamentală prevede că pentru introducerea unei astfel de restricții trebuie modificată Constituția, deoarece, în prezent, doar persoanele care, pe lângă pedeapsa principală, au primit și o pedeapsă complementară a interzicerii, pentru o perioadă definită de timp, a drepturilor electorale nu pot ocupa funcții publice. Singurul mod prin care inițiativa poate deveni constituțională este revizuirea Constituției. Acest lucru, la rândul lui, ca să poată deveni posibil, necesită organizarea unui referendum constituțional. Pașii de urmat sunt: aprobarea cu două treimi din numărul total al parlamentarilor, a proiectului de revizuire a Constituției, emiterea unei OUG pentru organizarea Referendumului, validarea sa de către Curtea Constituțională și operarea modificării vizate de proiectul de revizuire. În acest sens, PSD precizează că va vota pentru această modificare și nu este exclus, conform surselor citate, să treacă la punerea în aplicare a planului în următoarele două săptămâni. În termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului, Guvernul va organiza referendumul, care, pentru a fi validat, trebuie să întrunească 30 la sută din sufragiile electoratului.

 

USR este pregătită de campanie

USR confirmă faptul că discuțiile din Parlament pe tema „Fără penali în funcții publice” se conturează, fapt ce poate conduce la o finalitate a demersului în cursul lunii august. „Ne întrebăm şi noi dacă aceasta nu e o manevră a partidelor din vechea clasă politică să compromită mişcarea, dar ne bucurăm că va fi supusă la vot. Trebuie supusă la vot cât mai repede, pentru că noi considerăm că este bucata aceea din Constituţie care va permite o mare însănătoşire a clasei politice şi am văzut în ultimii 3 - 4 ani deja cum absenţa acestei prevederi din Constituţie ne-a cauzat foarte mult rău”, susțin reprezentanții USR.

Partidul condus de Dan Barna arată că este pregătit în orice moment să înceapă o campanie activă pentru un vot favorabi la acest posibil referendum pentru revizuirea Constituției

 

Parlamentul ar putea da „undă verde” pentru revizuirea Constituției, pentru a interzice persoanelor condamnate să mai ocupe funcții publice

×