x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Situație ingrată: Parlamentul nu poate decât să avizeze Decretul lui Iohannis sau să-l respingă în integralitate

Situație ingrată: Parlamentul nu poate decât să avizeze Decretul lui Iohannis sau să-l respingă în integralitate

de Ion Alexandru    |    18 Mar 2020   •   07:58
Situație ingrată: Parlamentul nu poate decât să avizeze Decretul lui Iohannis sau să-l respingă în integralitate

Parlamentul României este pus într-o situație mai mult decât delicată. Pe de o parte, aleșii sunt chemați, mâine, să avizeze Decretul prin care președintele României a instituit, luni, starea de urgență pe teritoriul național, însă, pe de altă parte, mulți dintre aceștia consideră nepotrivite unele măsuri prevăzute în acest document. Deși, conform unor surse politice, parlamentarii ar vrea să depună amendamente, acest lucru nu este permis de legislația în vigoare. Astfel încât, mâine, Decretul fie primește aprobarea forului legislativ suprem, fie este respins în integralitatea lui, cu toate consecințele care pot decurge.

 

Legea prin care a fost aprobat OUG 1/1999, privind instituirea stării de asediu și de urgență, arată că, în termen de maximum cinci zile de la emiterea decretului prezidențial prin care este instituită una dintre aceste măsuri, acesta este supus aprobării Parlamentului. Dacă Legislativul votează în sensul respingerii, decretul își încetează efectele de îndată. Legea nu permite, însă, completarea, amendarea sau modificarea, în tot sau în parte, a conținutului acestui decret. Fapt ce îi pune pe parlamentarii care consideră că unele dintre măsurile anunțate, la începutul acestei săptămâni, de către președintele Klaus Iohannis, publicate în Monitorul Oficial și intrate în vigoare, cu putere de lege, pentru 30 de zile, să trebuiască să ia o decizie mai mult decât dificilă: Fie votează pentru acest document, fie îl resping, fapt ce conduce la ridicarea imediată a stării de urgență.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ieri că se ia în calcul și formularea unei liste cu modificări considerate necesare, care să fie înaintată Palatului Cotroceni, însă stă numai la latitudinea președintelui dacă va ține cont de ea sau nu. A ține cont, însă, spun juriștii constituționaliști, înseamnă ca șeful statului să revoce decretul de luni și să emită un altul, care să conțină măsurile propuse de parlamentari. O astfel de procedură ar bloca, însă, demersurile aflate în curs, luate după instituirea stării de urgență, în cursul zilei de luni, dar și amânarea unor alte proceduri până la publicarea noului decret în Monitorul Oficial.

 

Doar Guvernul ar putea interveni, prin OUG

Însă mai există o soluție prin care se pot ridica unele interdicții prevăzute în decret sau prin care pot fi operate modificări textului emis de președinte. Guvernul României, abilitat prin legea care reglementează instituirea stării de urgență, să emită ordonanțe de urgență care să insereze aceste completări cerute de Parlament. Greu de crezut însă că Guvernul Orban va lua vreo măsură care să “știrbească” în vreun fel deciziile luate de Klaus Iohannis.

Conducerea Parlamentului a decis ca mâine, la ora 12.00 să se dea votul în plenul reunit pe decretul emis de preşedinte. Deputaţii şi senatorii vor vota printr-o aplicaţie informatică ce presupune accesarea unei adrese web şi acţionarea butonului de pe ecran corespunzător opţiunii de vot, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinţă. Potrivit programului afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor, ieri au fost prevăzute şedinţe comune - online ale comisiilor permanente de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului (Comisiile juridice, pentru apărare şi pentru sănătate, ale celor două Camere ale Parlamentului - raport comun; Comisiile pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului - avize comune) pentru a examina solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr. 195/2020, publicat în Monitorul Oficial.

Decretul președintelui, supus aprobării Parlamentului, dar prin procedură on-line. Senatorii și deputații nu se vor întâlni fizic pentru acest demers cu totul excepțional

 

×
Subiecte în articol: stare de urgenta Klaus Iohannis