x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Social-democrații, atacați virulent de AUR: Sunt predați total Cotroceniului

Social-democrații, atacați virulent de AUR: Sunt predați total Cotroceniului

de Ion Alexandru    |    23 Dec 2020   •   08:29
Social-democrații, atacați virulent de AUR: Sunt predați total Cotroceniului
Sursa foto: Lucian Alecu

Liderii Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR) au acuzat, ieri, la ieșirea de la discuțiile purtate cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării noului prim-ministru, că partidele de dreapta – PNL, USR-PLUS și UDMR, care formează Coaliția, nu vor prinde, în această formulă alegerile din anul 2024, acuzând PSD că nu face deloc opoziție și că este un partid care s-a predat total Cotroceniului.

Asta s-a văzut noaptea trecută, când a stat până la 3 noaptea ca să îl pună președinte pe Ludovic Orban. Ne scârbește înțelegerea lor, așa cum îi scârbește și pe români. PSD a câștigat cele mai multe voturi, dar nu a câștigat nimic după alegeri”, a spus George Simion, copreședintele AUR. La rândul său, Claudiu Târziu a precizat, în legătură cu partidele care se pregătesc să guverneze, că „nu sunt legitime ca să facă această coaliție. Au obținut scoruri mici, iar ei se bazează pe sprijinul pe care îl oferă președintele. Președintele ignoră că PNL nu a obținut cel mai mare scor și că nu a guvernat bine timp de un an. I-am spus asta președintelui și i-am spus să mediteze ca să ofere un guvern de profesioniști, să nu mai bâjbâim cu oameni politici. Acest  guvern nu este legitim pentru că nu deține majoritatea în mod real. Conform ultimelor sondaje, ei au scăzut, UDMR nu ar trece pragul electoral, USR-PLUS a pierdut 3-4 procente”, a spus Claudiu Târziu.

 

Alegerea lui Orban, contestată

AUR intenționează să conteste la Curtea Constituțională alegerea lui Ludovic Orban la conducerea Deputaților. George Simion a precizat că „Noi aveam președintele Camerei Deputaților (decanul de vârstă - n.red), care a declarat ședința închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă ședință. Acest lucru nu s-a întâmplat, grupul parlamentar nu a mai fost convocat”, a spus liderul AUR, care a adăugat că va fi făcută în acest sens sesizare la Curtea Constituțională, pentru că avem precedente legale”. Partidul condus de George Simion nu are însă numărul necesar de semnături pentru a depune această sesizare la CCR. Este nevoie ca 50 de parlamentari să iscălească o asemenea cerere, cifră pe care Alianța nu o poate aduna cu cei 46 de senatori și deputați pe care îi are.

 

Ciolacu nu s-a dus la discuțiile cu Iohannis

Partidul majoritar din Parlament, PSD, nu a participat la consultările de ieri, de la Palatul Cotroceni, deși fusese prima formațiune invitată de către președintele Klaus Iohannis. Liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a ieșit, însă, cu un mesaj dur la adresa șefului statului, pe care l-a catalogat ca fiind un „așa-zis președinte”, care s-a descalificat pentru că a făcut campanie electorală pentru PNL.

„Așa-zisul președinte al României a dirijat lucrurile să ducă spre acest deznodământ, un nou CDR. La fel de dezastruoasă va fi și această alianță născută dintr-o gașcă a pierzătorilor și din lupta pentru ciolan. Vom depune în contencios plângeri, vom depune plângeri penale pentru modul în care s-au împărțit banii la rectificarea bugetară. Vom merge până la capăt. Nu am nicio așteptare de la Klaus Iohannis, s-a descalificat când s-a implicat cu bocancii la formarea unui guvern și în campania electorală”, a precizat Marcel Ciolacu.

George Simion: „PSD a câștigat cele mai multe voturi, dar nu a câștigat nimic după alegeri”

×