x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS. Gabriela Firea, cu 4% în fața lui Nicușor Dan

Sondaj CURS. Gabriela Firea, cu 4% în fața lui Nicușor Dan

de Ion Alexandru    |    15 Iun 2020   •   09:52
Sondaj CURS. Gabriela Firea, cu 4% în fața lui Nicușor Dan

Social-democrații și liberalii merg umăr la umăr în intenția de vot a bucureștenilor, pentru Consiliul General al Municipiului București, conform unui sondaj al Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS), realizat la începutul lunii iunie. 

PSD și PNL au, fiecare, 30 la sută din preferințe. În schimb, pentru funcția de primar general al Capitalei, actualul edil, Gabriela
Firea, conduce cu 44 de procente, în fața contacandidatului său Nicușor Dan, care ar fi votat de 40 la sută dintre electori.

 

Sondajul de opinie, realizat la comanda Partidului Social Democrat, a fost efectuat în perioada 2 – 12 iunie 2020, prin metoda Omnibus, pe un eșantion reprezentativ de 850 de respondenți cu o marjă de eroare de 3,4% la un nivel de încredere de 95% prin Computer Assisted Tepelhone Interviewing. Cel mai relevant scor, după această cercetare sociologică, este poziționarea partidelor politice pentru Consiliul General al Municipiului București.

Astfel, PNL și PSD se află la egalitate, cu câte 30 de procente în intenția de vot, la întrebarea “dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, cu ce partid ați vota pentru componența CGMB”. Pe locul al treilea se află Alianța USR-PLUS, cu un scor de 17 procente în intenția de vot, urmată de Partidul Mișcarea Populară, cu 7 la sută. Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta, este creditată cu 6 procente din preferințele electoratului bucureștean, în timp ce ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, ar obține 5 la sută din voturi.

Evoluție spectaculoasă față de luna februarie

Față de sondajul CURS, realizat în luna februarie, PNL a scăzut patru procente (de la 34%), iar PNL a urcat trei procente (de la 27%). Alianța USR-PLUS a scăzut șapte procente (de la 24 la sută), în timp ce Partidul Mișcarea Populară s-a menținut la șapte procente. Pro România a crescut, la rândul lui, cu două procente (de la 4, câte a avut în februarie), iar ALDE, cu trei procente (de la 2%, în urmă cu patru luni).


Rezultatele sondajului referitoare la întrebarea “cu cine ați vota pentru funcția de primar general al Capitalei” sunt și mai interesante. Actualul edil general, Gabriela Firea, este preferată de 44 la sută dintre bucureștenii intervievați de CURS. Singurul (deocamdată) contracandidat al acesteia, din partea PNL, independentul Nicușor Dan, este preferat de 40 la sută dintre locuitorii Capitalei.

În luna februarie, Gabriela Firea avea un procent de 33, urcând în patru luni cu șapte procente. Nicușor Dan a crescut puternic, cu 23 de procente, de la 17% la 40%. Evoluția acestuia este firească, având în vedere că, la momentul în care a fost realizat sondajul, în luna februarie, erau dați ca și posibili candidați Gabriela Firea, urmată de Traian Băsescu (cu 24 la sută intenție de vot), Nicușor Dan (din partea Opoziției), Violeta Alexandru, din partea PNL (cu 15 procente) și Vlad Voiculescu, din partea  formațiunii PLUS, condusă de Dacian Cioloș (cu 7%).

×