x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mare-i mila statului. Soția ex-ministrului Gerea: ajutor social de 18.000 de lei

Mare-i mila statului. Soția ex-ministrului Gerea: ajutor social de 18.000 de lei

de Ion Alexandru    |    10 Apr 2020   •   08:37
Mare-i mila statului. Soția ex-ministrului Gerea: ajutor social de 18.000 de lei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Grupul de Investigații Politice publică, pe un cont de socializare, faptul că soția fostului ministru ALDE al Economiei, respectiv al Energiei, Andrei Gerea, a primit, anul trecut, din partea SNTGN Transgaz SA Mediaș, unde lucrează ca specialist în relații publice, un ajutor social în cuantum de peste 18.000 de lei. GIP mai arată că Ayten Gerea a fost angajată la această companie de stat în anul 2016, cu două luni înainte ca guvernul tehnocrat să plece acasă, în ciuda faptului că soțul acesteia era un adversar politic al premierului de la acel moment, Dacian Cioloș.

 

Conform Grupului de Investigații Politice, angajările politice sunt transpartinice și extrem de profitabile. Soția lui Andrei Gerea, angajată la Transgaz în timpul guvernării Cioloș, primește de la compania de stat nu doar salariu, ci și „ajutor social”.

În noiembrie 2016, în penultima lună de guvernare a lui Dacian Cioloș, Transgaz, companie aflată în subordinea Guvernului, angaja o „specialistă în relații publice”. Specialista era Ayten Gerea, soția deputatului Andrei Gerea. La data numirii, România era în plină campanie electorală, iar Dacian Cioloș și Andrei Gerea erau, teoretic, mari adversari politici. Cioloș era candidatul PNL la funcția de prim-ministru, iar Gerea (fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta) era, la acea vreme, în ALDE (din care, între timp, a plecat) și candida pentru un nou mandat de deputat, scrie GIP.

Potrivit sursei citate, la fel de neclar este ce anume o recomanda pe soția lui Andrei Gerea pentru postul de la Transgaz. La data numirii, Ayten Gerea tocmai dusese în faliment afacerea cu automobile a familiei. Având datorii de circa 2,5 milioane euro, Valahia Investments, al cărei administrator era Ayten Gerea, intrase în procedură de faliment în octombrie 2016. Cert este că poziția ocupată de soția lui Andrei Gerea la Transgaz este foarte profitabilă.

 

Venituri salariale de 23.500 de euro pe an

GIP citează un articol din luna februarie, care a dezvăluit că Ayten Gerea a primit în 2019, în afara salariului de peste 6.000 de lei lunar și un „ajutor social” de 18.730 de lei. Astfel, în 21 martie, publicația on-line cetateanul.net dezvăluia un document în care se prezentau ajutoarele sociale pentru angajații Transgaz SA Mediaș, societate la care statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deține o cotă de participație de 58,51%, având o capitalizare totală de aproximativ un miliard de euro. Documentul poartă denumirea „politica privind acordarea sponsorizărilor și ajutoarelor sociale la nivelul SNTGN Transgaz SA în anul 2020”.

Conform publicației, care a studiat declarațiile de avere ale fostului ministru ALDE, soții Gerea dețin numeroase proprietăți, iar veniturile realizate de cei doi se ridică la 250.845 de lei (peste 53.000 de euro). Potrivit acelorași documente, Ayten Gerea a avut, în cursul anului 2018, venituri salariale în cuantm de 110.841 de lei (aproximativ 23.500 de euro), bani încasați de la Transgaz, unde soția fostului ministru lucrează ca specialist în relații publice, și de la Romaqua SA – pentru prestarea unor servicii de consultanță în marketing. Aceeași publicație mai scrie că, anul trecut, Transgaz a acordat ajutoare sociale în valoare de 395.486 de lei, unui număr de 34 de persoane. În total, în perioada 2015-2019, compania a cheltuit pe aceste ajutoare 1,19 milioane de lei.

 

 

×
Subiecte în articol: Transgaz andrei gerea