x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Speakerii” partidelor fac bani din vorbe goale

“Speakerii” partidelor fac bani din vorbe goale

de Marius Gîrlașiu    |    31 Oct 2017   •   10:58
“Speakerii” partidelor fac bani din vorbe goale
Sursa foto: Steluta_Popescu

Purtătorii de cuvânt ai partidelor au zi de zi misiunea unui pugilist. Prinşi în corzi de adversari, „speakerii” partidelor trebuie să-şi revină din pumni şi să arunce croşeu după croşeu în ringul confruntării politice. În arse­nalul lor, vorbitorii partidelor dispun de toate procedeele: eschive verbale, lovituri sub centură sau atacuri directe prin care îşi fac K.O. rivalii în clinciurile televizate. În cele mai multe cazuri, funcţia în sine reprezintă doar o trambu­lină spre vârful partidelor politice.

Fostul jurnalist Ionel Dancă a primit, ieri, votul Biroului Executiv al liberalilor pentru funcţia de purtător de cuvânt al PNL, deţinută în trecut de figuri precum Alina Gorghiu, Adriana Săftoiu sau Cristina Pocora. Dancă a acceptat postul după mai multe discuţii cu Ludovic Orban, el afirmând că vorbeşte „aceeaşi limbă” cu preşedintele PNL. Anul acesta, noul purtător de cuvânt al liberalilor a fost consilier pe probleme economice şi de comunicare în USR, iar anul trecut a fost consilier de stat al premierului Dacian Cioloş pentru proiecte de dezvoltare economică regională. De altfel, Dancă face parte din echipa care a pus bazele Platformei România 100, o mişcare civică avându-l în frunte pe fostul premier tehnocrat şi care se va transforma în partid politic până la alegerile europar­lamentare din 2019. „Speakerul” oficial al partidului a semnat ieri şi adeziunea la PNL, urmând să apere cauza liberalilor în confruntările publice cu liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. Înainte de a ocupa funcţii publice, Ionel Dancă a fost jurnalist, analist economic, realizator şi moderator TV, iar între 2013 şi 2014 a ocupat funcţia de consilier al Ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Tot ieri s-a decis ca Violeta Alexandru, fost ministru delegat pentru consul­tare publică și dialog social în Guvernul Cioloş, să devină consilierul lui Ludovic Orban pe probleme de bună guvernanţă.

Membru în mai multe C.A.-uri

Fostul jurnalist a fost membru în mai multe Consilii de Admi­nistraţie înainte şi în timp ce era consilier de stat în Cancelaria premierului Dacian Cioloş. Potrivit unei declaraţii de avere semnate în iulie 2016, Dancă a fost membru în C.A. la Cupru Min S.A. şi în C.A. la Băița S.A. Stei, la începutul lui 2015. În acelaşi an, Dancă a fost consilier de specialitate la Electrica Serv S.A. şi Oltchim S.A. Ulterior, în iulie 2016, premierul Dacian Cioloş a aprobat numirea lui Ionel Dancă în calitatea de membru al C.A. al Companiei Naţionale Loteria Română S.A. Luna următoare, Cioloş a semnat şi menţinerea lui Dancă în cali­tatea de membru al Consiliului de Supraveghere și Îndrumare a Activității Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. În fine, la 31 august, printr-un memorandum semnat de fostul vicepremier Costin Borc, Ionel Dancă a dobândit şi funcţia de membru în C.A. al Societăţii Conversim S.A.

 

De la Gorghiu, la Vosganian

Ionel Dancă preia un post cu o istorie zbuciumată în istoria PNL. Ultimii purtători de cuvânt ai partidului au fost, în ordine cronologică, Adiana Săftoiu, Ionuţ Stroe, Alina Gorghiu, Cristina Pocora, Mihai Voicu şi Varujan Vosganian. „Mişu” Voicu, actualul vicepreşedinte ALDE Varujan Vosganian şi fostul deputat Cristina Pocora au ocupat această funcţie pe vremea când PNL era condus de Crin Antonescu. Alina Gorghiu a fost purtă­toarea de vorbe a partidului din iulie 2014, fiind propusă de preşedintele Klaus Iohannis, pe vremea când acesta era şeful PNL. După ce l-a urmat pe Iohannis în fruntea partidului, Gorghiu l-a propus drept înlo­cuitor pe deputatul Ionuţ Stroe. Acesta din urmă a ocupat postul din ianuarie 2015 până în iulie 2016, când a fost schimbat cu Adriana Săftoiu, fosta purtă­toare de cuvânt a PDL, susţinută de Vasile Blaga. După Adriana Săftoiu, liberalii nu şi-au mai desemnat un purtător de cuvânt, funcţia rămânând vacantă până ieri, când Biroul Executiv l-a validat pe Ionel Dancă.

 

Dacă vreodată mi-am dorit să fiu purtător de cuvânt al unui partid politic, dintotdeauna mi-ar fi plăcut să fiu purtătorul de cuvânt al PNL. Cred că PNL este şi trebuie să fie principala forţă politică de dreapta care trebuie să ofere speranţă şi încredere într-o alternativă la actuala guvernare populistă şi distructivă. Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL

 

Rivalul de la PSD, Adrian Dobre, uns secretar de stat

Rivalii lui Ionel Dancă din celelalte partide vor fi Adrian Dobre, purtător de cuvânt al PSD, şi Varu­jan Vosganian, actualul purtător de mesaje al ALDE. Adrian Dobre, speaker-ul pesediştilor, a preluat funcţia în februarie 2017. Poziţia rămăsese vacantă din martie 2016, după ce Gabriela Firea a renunţat pentru a candida la Primăria Capitalei. În luna august, Dobre a fost numit temporar în funcţia de administrator al C.A. în cadrul Societăţii Naţio­nale de Radiocomunicaţii (SNR). În perioada ianu­arie-iunie a.c., Dobre a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Muncii, el ocupând acest post şi în perioada iulie 2015-martie 2016, când a fost revocat de premierul Cioloş. La sfârşitul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al PSD a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenori­at, printr-o decizie a prim-ministrului Mihai Tudo­se. Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna, a devenit preşedintele partidului la Congre­sul organizat în weekend la Poiana Braşov. De comunicarea PMP se ocupă Magda Bistriceanu, fostă membră PSD şi Forţa Civică (partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu).

×
Subiecte în articol: Ionel Dancă