x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stare de alertă, cu măsuri care nu sunt prevăzute în Legea 55/2020. Guvernul întâi decide, după care caută cadrul legal

Stare de alertă, cu măsuri care nu sunt prevăzute în Legea 55/2020. Guvernul întâi decide, după care caută cadrul legal

de Ion Alexandru    |    17 Aug 2020   •   07:55
Stare de alertă, cu măsuri care nu sunt prevăzute în Legea 55/2020. Guvernul întâi decide, după care caută cadrul legal
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Hotărârea de Guvern, adoptată la finalul săptămânii trecute, prin care a fost prelungită, pentru patra oară, starea de alertă la nivel național, instituie restricții și obligații care nu au acoperire legislativă. Două articole din HG impun prelungirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, dar și a purtării măștii în spații deschise, cu toate că, pentru ultima restricție, s-a invocat un articol din lege care nu are legătură cu masca. Mai mult, Guvernul vrea să modifice, printr-un proiect adoptat în aceeași ședință, Legea 55/2020, proaspăt adoptată de Parlament și deja amendată de Curtea Constituțională.

 

Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 668, adoptată de Cabinetul Orban, în ședința din 14 august, prin care, din 16 august se prelungește starea de alertă, la nivel național, cu încă o lună. În anexa 2 a acestui act normativ, la articolul 1, alineat 1, se precizează că, în condițiile articolului 5, alineat 2, litera “d” din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea epidemiei de COVID 19, în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul articolului 13 și articolului 71 din aceeași lege.

Astfel, instituirea purtării măștii în respectivele spații închise are acoperire legală, prevăzută în actul normativ. În schimb, articolul al treilea al anexei la HG 668/2020, nu. “În aplicarea prevederilor articolului 5, alineat 2, litera < d > din legea nr. 55/2020 (…) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stațiile de autobuz, peroane și alte asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâri ale comitetelor județene sau municipale pentru situații de urgență”.

 

Masca, legală numai în spații închise

“Jurnalul” a dezvăluit deja că, în Legea 55/2020, este prevăzută doar posibilitatea instituirii obligativității purtării măștii în spații închise, orice măsură similară pentru spațiile deschise excedând cadrul legal în vigoare. De altfel, în HG-ul citat, nu este prevăzut vreun articol care să permită această măsură, iar invocarea articolului 5, alineat 2, litera “d” este cel puțin ciudată, în condițiile în care acest articol face referire la măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților. Doar articolul 13, alineat 1, din lege face vorbire despre mască. Mai mulți juriști au confirmat deja că această obligativitate este nulă, iar amenzile pentru nerespectarea ei vor “pica” imediat în instanță.

Un alt lucru interesant este că, pe ordinea de zi a aceleiași ședințe de Guvern, Executivul a aprobat un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 55/2020. Actul normativ urmează să ajungă în Parlament.

×
Subiecte în articol: stare de alerta