x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Taberele din PSD strâng rândurile pentru ziua cuţitelor însângerate

Taberele din PSD strâng rândurile pentru ziua cuţitelor însângerate

de Xenia Croitoru    |    15 Ian 2018   •   08:23
Taberele din PSD strâng rândurile pentru ziua cuţitelor însângerate
Sursa foto: Karina Knapek

Social-democraţii se află din nou într-un conflict intern. Ultimele ore sunt însă cele decisive. Pleacă Mihai Tudose din Guvern sau pleacă ministrul de Interne, Carmen Dan? Disputa a început în urmă cu câteva zile, în momentul în care premierul se aştepta ca ministrul de Interne să demisioneze după scandalul legat de poliţistul pedofil.

 

După un turneu în Moldova făcut de Liviu Dragnea, împreună cu Paul Stănescu, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus că i-a solicitat lui Dragnea să facă şedinţa Comitetului Executiv Naţional  luni sau marţi, pentru a tranşa situaţia conflictuală din cadrul PSD şi din Guvern. CEx-ul PSD era iniţial programat să aibă loc la finalul lunii ianuarie. Au apărut şi mesaje ale celor două tabere, adică unii au arătat clar că sunt de partea lui Liviu Dragnea, în timp ce alţii au spus că îl vor susţine pe Mihai Tudose. În tot acest timp, Liviu Dragnea tace! Nici premierul nu a avut vreo reacţie. Liderul social-democraţilor preciza vineri că nu există două tabere în PSD, aşa cum pare că se vede din afara partidului, dar liderii judeţeni au demonstrat însă contrariul afirmaţiilor lui Dragnea. Filialele judeţene care şi-au arătat până acum susţinerea faţă de preşedintele PSD sunt Olt, Dolj, Călăraşi, Neamţ, Ilfov, Satu Mare, Alba, Botoşani, Arad şi Galaţi. Evident că filialele din sudul ţării îi vor fi favorabile lui Dragnea. Până acum, în această luptă pare că preşedintele PSD este cel mai bine reprezentat. De cealaltă parte, în tabara care îi este favorabilă lui Mihai Tudose se află Dâmboviţa condusă de Adrian Ţuţuianu, Buzăul lui Marcel Ciolacu, Constanţa, Giurgiu, unde este Nicolae Bădălău, Iaşi, Brăila şi Vrancea, reprezentată de Marian Oprişan. Conform unor surse politice, ieri au avut loc întâlniri separate ale celor două tabere înaintea marii confruntări. Au apărut însă şi mesaje împăciuitoare. Gabriela Firea cerea în urmă cu două zile ca şedinţa CEX să aibă loc cât mai repede posibil. Ieri a afirmat că atât Liviu Dragnea, cât şi Mihai Tudose ar trebui să revină la sentimente mai bune și să redreseze partidul. „Cei doi lideri au obligaţia să găsească o cale de colaborare. Să își asume, cât mai urgent, eventual în scris, principiile acestei colaborări. E o obligație în primul rând față de cetățeni și apoi față de partid", scria primarul general pe Facebook.

 

Ponta încinge spiritele

Fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, se poziţionează clar în favoarea lui Mihai Tudose, despre care spune că are dreptul să-şi schimbe miniştrii dacă vrea. „Dacă vrea în continuare să rămână prim-ministru, şi impresia mea după interviul de miercuri a fost că vrea să fie prim-ministru, nu mai poate să fie folosit ca instrument pentru un grup infracţional care conduce PSD”, a comentat Ponta la Antena 3.

 

Stănescu, scos la încălzire de Dragnea

În cazul în care astăzi se va juca demisia lui Mihai Tudose pe masa şedinţei, iar premierul ar pleca din fruntea Executivului, preferat pentru a-i lua locul ar fi nimeni altul decât Paul Stănescu, cel care a umblat în aceste zile prin ţară cu Liviu Dragnea. Stănescu este şi ministrul Dezvoltării în Guvernul Tudose, şi lider al PSD Olt, una dintre filialele din sudul ţării care-i sunt fidele preşedintelui Dragnea. În cazul în care Tudose va avea câştig de cauză, iar Carmen Dan va pleca de la conducerea Ministerului de Interne, există mai multe nume din PSD vehiculate pentru a o înlocui, unul dintre ele fiind cel lui Adrian Ţuţuianu, cel care a fost ministru al Apărării. El a trebuit să demisioneze din funcţie în septembrie din cauza unui comunicat al MApN legat de salariile militarilor, însă la vremea respectivă s-a speculat că Dragnea a dorit să îndepărteze un posibil rival la şefia partidului. 

 

"Dacă va cădea și acest Guvern, atunci cu siguranță va trebui să mă întreb extrem de serios dacă PSD mai poate să guverneze" Klaus Iohannis, 12 octombrie 2017

 

Liviu Dragnea luptă nu doar pentru a-şi păstra controlul asupra Guvernului, contestată fiind şi hegemonia în partid a susţinătorilor săi

 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea mihai tudose Carmen Dan