x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu cere anchetarea penală a lui Ludovic Orban

Tăriceanu cere anchetarea penală a lui Ludovic Orban

08 Iul 2020   •   08:23
Tăriceanu cere anchetarea penală a lui Ludovic Orban

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că urmează să depună o solicitare în Parlament pentru tragerea la răspundere penală a premierului Ludovic Orban, după ce acesta din urmă a îndemnat populația să nu respecte o decizie a Curții Constituționale. Conform legii, o astfel de faptă a unui demnitar se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. 

„Nu putem trece cu vederea derapajele în afara legii ale Primului Ministru Orban! Chiar dacă ocupă o funcție înaltă, el nu este mai presus de lege, dimpotrivă, trebuie să fie un exemplu în respectarea ei! Recomandarea lui Orban către populație de a nu respecta  deciziile CCR este o gravă încălcare a legii, a legii supreme, adică a Constituției. Această declarație nu este o  scăpare, ci face parte din atacul concertat, fără rușine, al PNL-iștilor la justiție. Iar atacul lor la orice instituție care nu le cântă în strună nu trebuie să rămână fără răspuns. Așteptam o reacție mai hotărâtă a CSM-ului, cum aș fi așteptat măcar o ridicare de sprânceană din partea Comisiei Europene, dar pare că pentru aceste instituții ce le este interzis unora, le este permis altora”, susține liderul ALDE.

Tăriceanu a precizat că partidul pe care îl conduce va iniția o acțiune penală împotriva șefului Executivului, pentru încălcarea articolul 368 din Codul penal, care arată că „fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, iar „dacă fapta este comisă de un funcționar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.


Liderul ALDE a adăugar că „nu «Orban la pușcărie» e scopul acestei acțiuni, ci să-i convingem pe guvernanți că există limite peste care nu se poate trece”. 

 

×