x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Iohannis să vină în Parlament pentru a prezenta dovezi legate de Ținutul Secuiesc

Tăriceanu: Iohannis să vină în Parlament pentru a prezenta dovezi legate de Ținutul Secuiesc

03 Mai 2020   •   18:22
Tăriceanu: Iohannis să vină în Parlament pentru a prezenta dovezi legate de Ținutul Secuiesc

Călin Popescu Tăriceanu vrea ca președintele Klaus Iohannis să meargă în Parlament pentru a prezenta dovezile care au stat la baza declarațiilor legate de Ținutul Secuiesc. Totodată, liderul ALDE vrea să fie audiați și șefii SRI și SIE.

„Am decis ca, împreună cu colegii mei senatori ALDE Mihai Ruse, Ion Hadârcă și Ioan Simionca, luând act cu îngrijorare de afirmațiile președintelui României cu privire la o posibilă înțelegere dintre un partid parlamentar din România și o putere străină pentru înstrăinarea unei părți importante din teritoriul României, să înaintăm o solicitare oficială Biroului Permanent al Senatului pentru demararea procedurilor necesare care să permită audierea în comisiile de specialitate a conducerilor SRI și SIE, și a miniștrilor afacerilor externe, apărării și afacerilor interne”, susține Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat că solicită începerea procedurilor pentru invitare în fața Parlamentului a președintelui Klaus Iohannis pentru a prezenta dovezile sau informațiile care au stat la baza declarației cu Ținutul Secuiesc și măsurile pe care le-a luat pentru eliminarea pericolului pe care l-a semnalat.

După ce proiectul de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor”.

Ulterior, senatorii au respins legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. Iohannis a spus, după ce senatorii au respins legea, că astfel de initițative legislative „sfidează ordinea constituțională” și că „nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului României”.

Iohannis a fost apoi ironizat pe Facebook de comunitatea maghiară, într-un pamflet inspirat de un serial Netflix. Planul ar urma să fie pus în practică în noaptea de 1 Decembrie de „ungurii rebeli“, „samuraii secui“ şi „hipsterii unguri“.

Pamfletul a fost prezentat sub forma unui „Planul de furat Ardealul“ şi era însoţit de un afiş în care apar feţele mai multor lideri UDMR, printre care liderul Uniunii, Kelemen Hunor, afiş pe care este scris „Ardeal Heist, Casa de Werner, A Nagy Erdelyrablas“ – „An UDMR original series“.

(sursa: Mediafax)

×