x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Telegondola de 86 de milioane de euro

Telegondola de 86 de milioane de euro

de Andrei Badin    |    24 Iun 2009   •   00:00
Telegondola de 86 de milioane de euro

Un mega tun de 86 de milioane de euro este pus la cale de ministrul tineretului şi sporturilor, Monica Iacob Ridzi. În tandem cu colega sa de guvern, ministrul turismului, Elena Udrea. Afacerea telegondola pentru Parâng este un jaf din bani publici.



SOŢUL, SOŢIA ŞI UDREA. Monica Iacob Ridzi are de mai mult timp un proiect faraonic pentru Valea Jiului. O telegondolă în masivul Parâng. Un proiect strălucitor pe hârtie, dar ireal dacă începi să cercetezi datele problemei. Dar mai ales unul care duce cu gândul la o escrocherie de mari proporţii.

Senatorul de Hunedoara, Cosmin Nicula, spune că este vorba de un "jaf din bani publici". Pe scurt, ministerul Tineretului și Sporturilor condus de Monica Iacob Ridzi a pus o garanţie 500.000 de euro pentru o licitaţie organizată de primarul Petroșaniului, Tiberiu Ridzi, soţul dnei ministru, pentru respectiva telegondolă.

Senatorul Nicula spune că oricine își poate da seama că este vorba de pseudolicitaţie consultând anunţul de participare nr. 80366 din 18 iunie anul curent. El spune că este unul din cele mai mari tunuri post decembriste. Soţia Ridzi, soţul Ridzi împreună cu omul de afaceri, Adrian Violin Gărdean, "vor să încaseze prin  fraudă mai mult de 86 de milioane de euro pentru o telegondolă inutilă, care costă, cu toate acareturile din jurul ei, maxim 20 de milioane de euro", spune senatorul.  

FEZIBILITATE DE 53 DE MILIARDE. Senatorul Cosmin Nicula mai spune că începutul jafului l-a constituit efectuarea unui studiu de fezabilitate acordat printr-o licitaţie măsluită clanului Gărdean. Mai precis, o firmă a acestuia, Centrul Profesional de Proiectare și Cadastru S.A Petroșani,a încasat fabuloasa sumă de 53 de miliarde de lei.

PROIECT CU EXPLICAŢII HALUCINANTE. Pe siteul său de internet, Monica Iacob Ridzi susţine proiectul telegondolei din masivul Parâng vorbind de cifre halucinante. Ea spune că pe masiv vor urca cu telegondola 300.000 de turiști pe sezon. În realitate în momentul de faţă circulă maxim 10.000 de turiști, capacitatea de cazare fiind la această oră de 625 de camere. Chiar dacă printr-o minune ar exista cei 300.000 de turiști visaţi de dna Ridzi aceștia nu ar avea unde să stea în masivul Pârâng.

ESCROCHERIA. Escrocheria, spune însă senatorul Nicula, vizează preţul. Telegondele de tipul celei care va fi instalată în Pârâng mai există și la Sinaia, Azuga și Predeal. Dincolo de faptul că nu și-au demonstrat utilitatea, preţurile de execuţie în cazurile pomenite variază între 8 și 15 milioane de euro. Firma Doppelmayer, care va face lucrarea în Parâng, a montat o telegondolă de mari dimensiuni la Lake Tahoe, în Nevada (Statele Unite) și care a costat 20 de milioane de euro. În acest caz avem o diferenţă de cel puţin 65 de milioane de euro.

DOCUMENTAŢIA LICITAŢIEI LASĂ LA LOC LA JAF. Conform senatorului Nicula, în documentarea de atribuire a licitaţiei sunt prevederi ciudate care indică că jaful a fost programat. Se spune astfel că "autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a suplimenta cantitatea de lucrări din categoria celor solicitate prin caietul de sarcini". Prevederea deschide calea creșterii preţului.  Mai pe românește, Primăria municipiului Petroșani poate cere mărirea preţului cu încă 43.127.980 euro și astfel ajungem la suma de 86 de milioane de euro despre care se vorbește că ar fi miza proiectului.

ELENA UDREA PREGĂTEŞTE LICITAŢIA. Banii pentru telegondolă vor veni de la Ministerul Turismului. Deja 30 de milioane de euro sunt în contul Primăriei din Petroșani pentru licitaţia care va avea loc probabil la începutul lunii august. Între timp, Elena Udrea, ministrul turismului, aterizează tot mai des în masivul Parâng cu elicopterul personal al lui Violin Gărdean. Evident la ciolhanuri participă și familia Ridzi.

OMUL DE CASĂ AL FAMILIEI RIDZI. În judeţul Hunedoara este de notorietate că Adrian Violin Gârdean este omul de casă al familiei Ridzi. Au mai făcut și  alte afaceri împreună pe bani publici. Un alt tun a fost dat în 2007. Primarul Ridzi a preluat de la o firmă a lui Gărdean o epavă de avion pe care a montat-o într-un sens giratoriu din Petroșani pe post de monument. Gărdean nu a plătit 20.000 de euro taxă de mediu pentru scoaterea din uz a epavei, dar a primit 10.000 de euro de la Primăria dlui Ridzi.

×
Subiecte în articol: politic milioane ridzi