x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică The Godfather Dragnea l-a scos din joc pe Victor Ponta

The Godfather Dragnea l-a scos din joc pe Victor Ponta

de Marius Gîrlașiu    |    15 Iun 2016   •   09:50
The Godfather Dragnea l-a scos din joc pe Victor Ponta
Sursa foto: Adrian Manolache

Fostul premier Victor Ponta a plecat cu coada între picioare de la şedinţa de ieri a Comitetului Executiv al PSD. După ce s-a autopropus la şefia Camerei Deputaţilor, Ponta a fost sărit din schemă de Liviu Dragnea. Liderul PSD le-a făcut social-democraţilor “o propunere de nerefuzat”: Florin Iordache va rămâne preşedinte interimar al Camerei până la alegerile parlamentare. Neîmpăcat cu înfrângerea, Valeriu Zgonea a sesizat Curtea Constituţională.

Liviu Dragnea a tranşat în stilul lui Don Vito Corleone problema urmaşului lui Valeriu Zgonea la şefia Camerei Deputaţilor. “Naşul” PSD-iştilor nu i-a dat nicio şansă lui Victor Ponta, după ce fostul premier s-a autopropus în locul lui Zgonea la conducerea Camerei. Dragnea a copiat ieri celebra replică rostită de Marlon Brando în seria The Godfather: le-a făcut pesediştilor o propunere de nerefuzat. “O să le fac colegilor mei o propunere pe care sigur o vor accepta”, a explicat Liviu Dragnea, zâmbind ironic pe sub mustaţa stil Don Vito Corleone. “Unii dintre noi trebuie să dea un test de răbdare, de inteligenţă, de maturitate, de responsabilitate. Pentru noi este important astăzi să arătăm că în sfârşit, o dată pentru totdeauna, PSD-ul reuşeşte să-şi gestioneze un câştig, reuşeşte să conserve o victorie politică”, a explicat liderul PSD înaintea şedinţei CEx. În spatele uşilor închise, Dragnea a propus ca actualul vicepreşedinte al Camerei, deputatul Florin Iordache, să rămână liderul deputaţilor până la alegerile parlamentare din toamnă. Asta în condiţiile în care Victor Ponta făcuse deja un pas în spate înaintea şedinţei. “Dacă domnul Dragnea mă susţine, candidez la Cameră, dacă nu mă susţine nu candidez pentru că n-are rost să ne certăm în PSD. Nu e nicio supărare, nu se supără nimeni, nu se ceartă nimeni”, a declarat Ponta înainte de CEx. Surse din PSD au dezvăluit că retragerea lui Ponta s-a produs în urma unei întâlniri de taină pe care ar fi avut-o luni seară cu liderii din teritoriu ai partidului la un restaurant din Capitală. Mai mulţi şefi ai organizaţiilor PSD din ţară i-ar fi cerut fostului premier să renunţe la şefia Camerei Deputaţilor pentru a evita scandalul şi a le fi alături în campania electorală pentru alegerile parlamentare. “Nu consider că acum această funcţie este esenţială. Am nevoie de toţi oamenii lângă mine în campania electorală”, a confirmat Liviu Dragnea la finalul şedinţei.

Liberalii ar vrea şi ei

Neîmpăcat cu pierderea funcţiei, Valeriu Zgonea a sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse de social-democraţi Regulamentului Camerei. “Am depus sesizarea în urmă cu câteva zile şi va fi judecată pe 21 iunie. Am atras atenţia că modificările la Regulament încalcă prevederi ale CCR”, a anunţat fostul număr doi din PSD. Liberalii i-au luat şi ei apărarea prin vocea Alinei Gorghiu. "Încălcarea de Regulament e flagrantă şi eu cred că o decizie a Curţii Constituţionale va arăta acest lucru foarte curând. Aştept să văd o decizie din partea PSD şi atunci vom vedea dacă e cazul să desemneze PNL sau nu pe cineva", a explicat liderul PNL.

 

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: Florin Iordache pune în practică toate dorinţele legislative controversate ale lui Dragnea. Mutilarea legilor anticorupţie este specialitatea sa, Iordache fiind cunoscut pentru eficienţa de care dă dovadă în momentul în care şefii PSD decid să mai pună în practică un atac la adresa instituţiilor statului de drept

×