x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu se gândeşte să demisioneze în 2012

Traian Băsescu se gândeşte să demisioneze în 2012

de Adriana Duţulescu    |    15 Mar 2011   •   00:01
Traian Băsescu se gândeşte să demisioneze în 2012
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

156307-dragos-savu-img-5104.jpgPreşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară, la TVR 1, că se gândeşte să îşi dea demisia anul viitor, pentru ca alegerile parlamentare să fie din nou cuplate cu cele prezidenţiale. Băsescu a spus că este dispus să-şi scurteze mandatul său dacă există consens politic în direcţia mo­di­fi­cării Constituţiei, astfel încât să se recupleze ale­gerile prezidenţiale cu cele parlamentare. Bă­sescu a explicat că va propune ca re­vizuirea Constituţiei să prevadă revenirea la un mandat de patru ani pentru şeful statului. El a militat pentru o soluţie de recuplare a ale­ge­rilor prezi­den­ţiale cu cele parlamentare, mai ales din ra­ţiuni economice. În acest context, pre­şedintele a precizat că, dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, are toată disponibilitatea de a găsi şi o „formulă practică”.

„Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă asta convenim, de ce nu?”, a arătat Traian Băsescu. El a insistat că, dacă această soluţie va fi convenită, atunci renunţarea la o parte din mandat nu i se pare „o pierdere”, ci, dimpotrivă, „un câştig”. Asta dacă nu se va răzgândi iarăşi ca în 2007, când promisese că va demisiona la cinci minute după ce Parlamentul va adopta suspendarea sa din funcţie.

Până la demisie, Băsescu, autodeclarat „analist politic într-ale PDL-ului”, a împărţit apele pentru alegerile democrat-liberalilor, spunând că îl susţine pe Boc şi nu îl doreşte pe Blaga la şefia partidului, deşi l-a apărat pe acesta, arătând că acuzaţiile sindicalistului Vasile Lincu la adresa lui „sunt ridicole”.

Blaga însă, a arătat preşedintele, ca toţi adversarii săi, este unealta mogulilor, având în vedere că  televiziunile „mogulilor” s-au angajat în competiţia internă din PDL, dovedind o „slăbiciune” pentru unul dintre candidaţi, fapt care dăunează partidului. „Este clar că cele două televiziuni ale mogulilor sunt angajate în competiţia internă din partid. Şi grupul Intact, şi Realitatea s-au angajat deja de una din părţi în bătălia internă din PDL”, a spus Băsescu.

El a afirmat că se bazează în această afirmaţie pe sintezele de presă şi nu are nici un dubiu în ceea ce priveşte această afirmaţie, pentru că nu este un om „care nu ştie” şi care nu are informaţii. „Din păcate, se pare că cele două televiziuni au slăbiciune pentru unul din candidaţi, şi acest lucru va dăuna mult partidului şi de aceea trebuie să îşi scurteze campania foarte mult, exact plecând de la premisa că e partid de guvernământ”, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat pus într-o conjunctură „neplăcută” aflând des­pre candidaturile lui Emil Boc şi Vasile Blaga la şefia PDL, considerând că acesta din urmă „a furat startul” în cursă şi susţine indirect că nu poţi fi lider de partid când nu ai câştigat în alegeri în carieră. Şeful statului a recunoscut că la întâlnirea de duminică la care a participat alături de liderii PDL şi-a arătat susţinerea faţă de actualul preşedinte Emil Boc, dar spune că a făcut acest lucru într-o conjunctură neplăcută. „În competiţia asta internă – şi eu trebuie să pri­vesc la partid, pentru că este partidul de gu­ver­nământ – s-a cam furat startul. Unul dintre can­didaţi a început să-şi strângă semnături, fără să-şi anunţe oficial candidatura”, a explicat Băsescu.

„Vasile Blaga începuse să strângă sem­nături şi (Emil Boc – n.r.) vrând să candi­deze a trebuit să anunţe şi el că va candida, pentru că se dăduse impresia că va fi un singur can­di­dat”, a spus Băsescu, fiind de părere că cei doi „s-au grăbit”. „Convenţia e pe 15 mai. Ei au de gu­vernat în primul rând”, a explicat şeful sta­tului. Întrebat de ce este Emil Boc un candidat mai potrivit decât Vasile Blaga la şefia PDL, Băsescu l-a elogiat pe actualul premier şi l-a atacat indirect pe Blaga pentru faptul că nu a câştigat nimic în cariera sa. „(Emil Boc – n.r.) este un politician care a câştigat de două ori alegeri, la Cluj. Nu este un politician care a pierdut alegeri ori de câte ori a candidat, ci este un politician care a câştigat alegeri când a candidat şi când vii în fruntea unui partid ca PDL după 20 de ani de la Revoluţie să nu ai nimic câştigător în cariera ta şi să vrei să fii preşedintele lui e puţin cam dificil”, a spus Băsescu. El l-a acuzat şi pe Cezar Preda pentru intenţia de a candida pentru funcţia de secretar general: „Nu îl recomandă nimic, nu are cu ce să câştige alegerile la el în judeţ”, a spus Băsescu.

Preşedintele a afirmat în schimb că Vasile Blaga a fost şi rămâne „partenerul” său, iar oameni ca Radu Berceanu şi aşa-numiţii „ta­libani” sunt oameni „excepţionali” pentru ce au făcut, însă în partid trebuie să funcţioneze şi fair-play-ul. „Sub preşedinţia lui Emil Boc, PDL a obţinut cele mai mari succese electorale. Nu sub preşedinţia mea. Nu e în regulă să profiţi de un moment când ţara a trecut printr-o criză şi să spui «şi acum pleac㻄, a conchis Băsescu.

×
Subiecte în articol: politica declaratii traian basescu demisie