x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traseiști, trădători și tot Guvernul, pe listele PNL de la parlamentare

Traseiști, trădători și tot Guvernul, pe listele PNL de la parlamentare

de Ion Alexandru    |    20 Oct 2020   •   08:03
Traseiști, trădători și tot Guvernul, pe listele PNL de la parlamentare
Sursa foto: Lucian Alecu

Cel puțin trei traseiști care, începând cu luna octombrie a anului trecut, au schimbat balanța puterii în Parlamentul României, dărâmând, pe de o parte, Guvernul Dăncilă și ajutând, prin votul lor, instalarea Guvernului Orban, se regăsesc pe listele de candidați din partea PNL pentru Senat și Camera Deputaților. Un al patrulea candidat aflat pe listele PNL este un fost membru ALDE, care a rupt, în această primăvară, o întreagă filială din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, transferând-o liberalilor. Pe listele PNL pentru Parlamentare regăsim apropae toată componența Executivului condus de Ludovic Orban, începând cu premierul, cu vicepremierul și terminând cu miniștri, secretarul general al Guvernului, secretari de stat și consilieri.

Daniel Constantin, fost președinte PC, ulterior copreședinte ALDE, devenit, după aceea, lider al Pro România și care l-a trădat pe Victor Ponta, în noiembrie 2019, votând pentru instalarea Guvernului Orban I, a fost pus pe lista PNL pentru alegerile parlamentare. Constantin este al doilea pe lista PNL Argeș, pentru Camera Deputaților.

Mircea Banias, fost senator PDL, trecut pe la PNL, ulterior pe la Pro România, reînscris în PNL, se află, la rândul lui, pe lista de candidați liberali pentru Camera Deputaților. Banias este al doilea pe lista depusă de organizația PNL Constanța.

Organizația PNL Giurgiu deschide lista pentru Senatul României cu Toma Florin Petcu, fost lider ALDE, care, în primăvara acestui an, a luat toată organizația județeană a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu și a transferat-o la Partidul Național Liberal.

Cea mai spectaculoasă apariție pe listele PNL este cea a fostului ministru al Educației din timpul Guvernului Ponta, Sorin Cîmpeanu. Acesta a deținut chiar și funcția de prim-ministru interimar, după ce Victor Ponta a demisionat, în toamna anului 2015, ca urmare a evenimentului de la Clubul “Colectiv”. Sorin Cîmpeanu a devenit parlamentar pe listele ALDE, în 2016, după care împreună cu Daniel Constantin l-au părăsit pe Tăriceanu, mutându-se la Pro România. Ca și Daniel Constantin, în toamna anului trecut, a nesocotit decizia conducerii Pro România, votând pentru instalarea Guvernului Orban. A fost primit în PNL și, la alegerile parlamentare din 2020, este candidat liberal, al doilea pe lista pentru Senat din partea Organizației PNL București.

Guvernul candidează în grup În dorința de a organiza, cu orice preț, alegeri parlamentare pe data de 6 decembrie, PNL și-a pus aproape toată componența Guvernului în funcție pe listele de candidați. Astfel, lista Organizației PNL Caraș-Severin pentru Senat este deschisă de către ministrul Afacerilor Interne, Ioan Marcel Vela. Lista Organizației PNL Cluj pentru Camera Deputaților este deschisă de ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Organizația PNL Dolj a pus nu unul, ci doi miniștri în funcție. Astfel, pe poziția a doua pentru Camera Deputaților candidează ministrul Tineretului, Ionuț Stroe, iar primul pe lista pentru Senat este ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Organizația PNL Mehedinți deschide lista de candidați pentru Camera Deputaților cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar Organizația PNL Prahova deschide, de asemenea, lista de candidați pentru Camera Deputaților cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. La Senat, candidează Roberta Anastase. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, deschide lista Organizației PNL Sălaj pentru Camera Deputaților. Prima pe lista pentru Camera Deputaților din partea Organizației PNL Sibiu este Raluca Turcan, vicepremier fără portofoliu în Guvernul Orban. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, deschide lista pentru Camera Deputaților din partea PNL Vaslui. Nu putea lipsi de pe liste nici Ion Ștefan, zis “Grindă”, care deschide lista organizației PNL Vrancea pentru Camera Deputaților

Organizația PNL București deschide lista pentru Camera Deputaților cu premierul Ludovic Orban. Pe listă se mai găsește ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Organizația de București deschide lista pentru Senat cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și cu ministrul Educației, Monica Anisie.

 

Nici eșalonul doi nu lipsește din cursa electorală

Iar lista membrilor Guvernului care candidează la aceste alegeri continuă. Pe listele pentru parlamentare îl regăsim pe însuși secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, care candidează din partea PNL București pentru un scaun de deputat. Tot aici, îl regăsim pe Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției și fost candidat pentru Primăria Sectorului 5. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Orban, Ionel Dancă, este candidat la Camera Deputaților din partea PNL Vrancea. Iar consilierul personal al premierului Ludovic Orban candidează la un fotoliu de senator din partea Organizației PNL Dâmbovița. Acesta deschide chiar lista acestei filiale.

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare