x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tupeu de candidat. “Petrov” a mai dat o declarație de necolaborare cu Securitatea

Tupeu de candidat. “Petrov” a mai dat o declarație de necolaborare cu Securitatea

de Ion Alexandru    |    17 Aug 2020   •   11:05
Tupeu de candidat. “Petrov” a mai dat o declarație de necolaborare cu Securitatea
Sursa foto: Lucian Alecu

Traian Băsescu a fost primul dintre candidații înscriși în cursa electorală care și-au depus, ieri, candidaturile pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte a înaintat, cu acest prilej, cea de-a cincea declarație pe propria răspundere, în care a notat că nu a colaborat cu fosta Securitate, în ciuda faptului că, în toamna trecută, Curtea de Apel București a admis sesizarea CNSAS, declarându-l colaborator. Băsescu susține că va câștiga acest proces la Înalta Curte de Casație și Justiție și consideră, în continuare, că nu știa că notele pe care le-a dat, sub numele de cod “Petrov”, prin care și-a turnat colegii de la Institutul de Marină, au ajuns la Securitate.

 

“Am anexat în dosar o informare către Biroul Electoral în care spun aşa: << După patru adeverinţe de necolaborare cu Securitatea, în prezent pe rolul ÎCCJ se află în recurs dosarul numărul >>. Deci nu am făcut un secret, deşi nu există penalizare administrativă pentru lucrul acesta, dar am considerat că e corect să pun acest adaos la declaraţie, deşi vă asigur că o să câştig procesul. Nu poţi să îmi reproşezi după 45 de ani că la 21 de ani nu ştiam că serviciul de contrainformaţii al Armatei are legătură cu Securitatea”, a explicat Băsescu la ieșirea din sediul BEC.

Traian Băsescu a decis să candideze pentru Primăria Capitalei, după ce negocierile dintre PMP, pe de o parte, și coaliția PNL-USR-PLUS, pe de altă parte, au eșuat, partidul fostului președinte fiind exclus din orice formă de colaborare electorală “de dreapta”. Curtea de Apel București a admis, anul trecut, sesizarea CNSAS și a constatat că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, ca poliție politică, în timp ce era elev la Institutul de Marină. Băsescu a formulat recurs, care urmează să se judece, la jumătatea lunii octombrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție. “Voi câștiga procesul la ÎCCJ”, a precizat, cu siguranță de sine, fostul președinte.

Avocatul Gheorghe Piperea arată că orice persoană poate contesta, în instanță, candidatura lui Traian Băsescu. Juristul consideră că, deși fostul președinte nu are șanse să fie ales primar al Capitalei, chiar și dacă acest lucru se va întâmpla, o decizie de la ÎCCJ defavorabilă va anula mandatul de primar. Iar lucrurile se pot complica și mai mult, deoarece declarațiile făcute pe propria răspundere se vor dovedi a fi false, lucru incriminat de legea penală.

 

Firea, pe primul loc în sondaje. Băsescu, pe locul al treilea

Până în acest moment, la Biroul Electoral Central și-au mai depus candidatura Gabriela Firea, din partea PSD, și Nicușor Dan, din partea PNL-USR-PLUS. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va face acest gest mâine, iar în cursul zilei de azi urmează să depună dosarul și candidatul Pro România, generalul Ioan Sîrbu.

Conform ultimului sondaj de opinie, realizat de Sociopol, în perioada 3 – 12 august, la întrebarea “Dacă, duminica viitoare, ar avea loc alegeri pentru funcția de primar general al Capitalei, cu cine veți vota”, 41 la sută dintre respondenți au precizat că vor pune ștampila pe Gabriela Firea. Aceasta este urmată, cu 34 de procente, de Nicușor Dan. Traian Băsescu se află pe locul al treilea, cu 15 procente, urmat de Călin Popescu Tăriceanu, cu 5%. Pentru Consiliul General al Municipiului București, PSD este creditat cu 29% din voturi, PNL cu 28%, Alianța USR-PLUS cu 21%, Pro România ar obține 7 procente, PMP 6 procente, iar ALDE, doar 4%.

Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eșantion reprezentativ de 1.805 persoane, prin metoda CATI, având o marjă de eroare de 2,4%.

A cincea declarație dată de Băsescu, în sensul necolaborării cu poliția politică a lui Ceaușescu, înregistrată la BEC

×