x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR, CNS și PPMT strâng semnături pentru protejarea regiunilor naționale

UDMR, CNS și PPMT strâng semnături pentru protejarea regiunilor naționale

de Ion Alexandru    |    28 Apr 2020   •   10:32
UDMR, CNS și PPMT strâng semnături pentru protejarea regiunilor naționale

Câteva sute de mii de semnături mai trebuie strânse, până la mijlocul săptămânii viitoare, în Ardeal, pentru ca inițiativa europeană lansată de Consiliul Național Secuiesc referitoare la protejarea regiunilor naționale să aibă succes. Informația a fost prezentată de agenția MTI, preluată de „Știri pe surse”. La strângerea acestor semnături au pus umărul atât UDMR, cât și PPMT.

Conform sursei citate, responsabilul cu relații externe al CNS, Attila Dabis (FOTO), a declarat, pentru postul public de știri M1, că au fost colectate 318.000 de semnături online și alte 200.000 de semnături pe hârtie. „Imediat ce va fi strâns numărul suficient de semnături, este de sperat ca Uniunea Europeană să aibă în vedere crearea unui sistem care să asigure supravieţuirea minorităţilor autohtone”, a spus Attila Dabis.

Pentru ca iniţiativa să aibă succes, până pe data 7 mai, trebuie strânse cel puţin un milion de semnături de susţinere din şapte state membre. Petiţia a fost lansată la 7 mai anul trecut și are drept scop să convingă Comisia Europeană să elaboreze o politică de coeziune care acordă o atenţie specială regiunilor cu caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice care sunt diferite de ale celor din regiunile înconjurătoare.

Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) a intrat în vigoare la 1 aprilie 2012, constituind un mijloc prin care cetăţenii europeni pot influenţa mai mult agenda europeană. Ea este instrumentul prin care cel puţin un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens.

 

 

×