x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea şi Ponta îşi încearcă norocul departe de meleagurile natale. Corlăţean şi Băsescu, senatorii din exil

Udrea şi Ponta îşi încearcă norocul departe de meleagurile natale. Corlăţean şi Băsescu, senatorii din exil

de Marius Gîrlașiu    |    17 Oct 2016   •   19:40
Udrea şi Ponta îşi încearcă norocul departe de meleagurile natale. Corlăţean şi Băsescu, senatorii din exil
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Ce legătură au aleşii cu locurile în care candidează?

Bătălia pentru un loc în Parlament face ca locul de baştină al aleşilor să nu mai conteze în lupta pentru un loc de senator sau deputat. De multe ori, oamenii politici candidează în judeţele sau circumscripţiile în care partidul consideră că au cele mai mari şanse de reuşită, chiar dacă ei s-au născut la sute de kilometri depărtare.

Născută în Buzău, Elena Udrea a candidat în 2012 într-un colegiu uninominal din judeţul Neamţ, care cuprindea municipiul Roman şi comuna Ion Creangă. Fosta şefă PMP şi-a câştgat mandatul de deputat la mustaţă, prin redistribuire, chiar dacă a obţinut doar 42% din voturi iar contracandidatul său a avut cu o mie de voturi în plus. La acea vreme, blonda şi-a închiriat un apartament cu trei camere în Roman, pentru a fi mai aproape de grijile locuitorilor. “L-am închiriat în mare grabă, trebuia să mă mut repede într-o locuinţă a mea. Era zugrăvit, mai trebuia doar să-l mobilez. Am cumpărat mobila din Roman şi am fost surprinsă să constat că în magazinele din Roman găseşti tot ce îţi trebuie. O să invit oamenii din Roman care vor să bea un ceai fierbinte să vină la mine", povestea Udrea în timpul campaniei de acum patru ani. Fostul ministru al Turismului va candida în decembrie pentru un nou mandat, însă de data aceasta în Bucureşti (unde a candidat şi în 2008), din postura de independent. Ca să continue “lupta cu Sistemul”, Udrea are nevoie de cel puţin 18.000 de semnături de susţinere până pe 27 octombrie, data limită pentru depunerea candidaturii.

“Pandurul” Ponta

Un alt caz asemănător este cel al fostului premier Victor Ponta. Născut şi crescut în Bucureşti, Ponta nu a candidat niciodată în Capitală. A intrat pentru prima dată în Parlament în anul 2004, câştigându-şi primul mandat de deputat în judeţul Gorj. A ales aceeaşi circumscripţie “norocoasă” şi la alegerile din 2008 şi 2012, când l-a învins în scrutinul uninominal pe fostul lider PP-DD, Dan Diaconescu. La iarnă, fostul lider PSD se va afla din nou pe listele social-democraţilor din judeţul Gorj, acolo unde va fi cap de listă pentru Camera Deputaţilor, cu derogare de la partid, asta pentru că nu îndeplineşte criteriile de integritate. “Dacă eu îi vreau, ei mă vor, toată lumea e mulţumită”, anunţase Ponta încă din decembrie 2015. Născut la Medgidia, în judeţul Constanţa, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, va candida pentru un nou mandat de senator pe listele PSD din Dâmboviţa. Candidatura lui Corlăţean a stârnit tensiuni în filiala judeţeană, mai ales că Liviu Dragnea le-a promis şefilor din teritoriu că nu va mai impune candidaţi de la centru. “Nu voi trimite în niciun judeţ pe cineva de la Bucureşti, fără niciun fel de excepţie. Toţi candidaţii vor fi din organizaţia PSD din judeţul respectiv”, asigura Dragnea peste vară.

Blaga, făcut K.O. de Băsescu

Un alt caz aparte este acela al fostului copreşedinte PNL, Vasile Blaga. Chiar dacă nu va mai candida la parlamentarele din decembrie din cauza dosarului deschis la DNA, Blaga îşi propusese să candideze din nou în judeţul Timiş, acolo unde şi-a câştigat mandatul de senator în 2012. Paradoxul este că Blaga s-a născut în satul Petrileni din Bihor, dar a ales să candideze în Timiş, motiv pentru fostul preşedinte Traian Băsescu să-l ia peste picior. “Ştii bine că în cariera ta politică n-ai fost în stare să cîştigi nici măcar o primărie de comună, iar la Bucureşti, Oprescu te-a bătut în 2008 de parcă erai din Vaslui şi nu de la vămile din Bihor. Să-ţi mai spun cu ce manopere te-ai ales senator în 2012 prin Timiş, că la tine la Bihor te antipatiza toată lumea?”, ataca liderul PMP înaintea alegerilor locale. Născut în localitatea Murfatlar din judeţul Constanţa, Băsescu va candida şi el departe de casă, pe listele PMP Bucureşti pentru Senat.

 

×