x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultima tentativă de desființare a SIIJ, respinsă la vot, în Camera Deputaților

Ultima tentativă de desființare a SIIJ, respinsă la vot, în Camera Deputaților

de Ion Alexandru    |    01 Iul 2020   •   09:25
Ultima tentativă de desființare a SIIJ, respinsă la vot, în Camera Deputaților

Inițiat de deputatul USR Stelian Ion, proiectul de lege privid desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost respins, ieri, de plenul Camerei Deputaților. Este cea mai recentă tentativă de desființare a structurii de parchet care a trimis, deja, în judecată fosta conducere a “Unității de elită” a DNA, de la Ploiești, și care, anul trecut, a pus-o sub control judiciar pe însăși Laura Codruța Kovesi. În programul de guvernare al PNL, cu care Cabinetul Orban a fost reînvestit în luna martie, desființarea SIIJ se află printre primele obiective. De altfel, la finalul anului trecut, Executivul a aprobat chiar un memorandum pentru desființarea Secției Speciale.

 

167 de deputați au votat, ieri, împotriva adoptării proiectului de lege al Uniunii Salvați România care viza desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, entitate care funcționează în subordinea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Doar 97 de parlamentari au votat pentru, iar alți 25 de aleși au decis să se abțină de la vot. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, iar proiectul de lege respins se va muta la Senat, care este forul decizional. 


Autorul inițiativei legislative, deputatul USR Stelian Ion, a afirmat, în timpul intervenției sale dinaintea votului, că “Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea și PSD, când acest partid a încercat să submineze justiția, să creeze mecanismele prin care să controleze justiția”. Acesta a adăugat că “cine nu votează această lege, consider că vrea să distrugă justiția”.

 

Subiect folosit în ultimele două campanii electorale

SIIJ a stat în “gâtul” unei părți a eșichierului politic încă de la înființarea ei, în anul 2018, când a preluat toate dosarele fabricate de DNA la adresa judecătorilor, dar și spețe în care mulți procurori, acuzați de fapte de abuz, erau lăsate în nelucrare. Anul trecut, în timpul ministeriatului Anei Birchall, asupra SIIJ a fost dus un adevărat război, în principal la nivelul CSM, Plenul fiind împiedicat, ședințe de-a rândul, de a se întruni pentru a numi un nou șef al structurii. Ana Birchall a anunțat public că SIIJ trebuie desființată. Tema a fost preluată și de Klaus Iohannis, în campania electorală aferentă alegerilor prezidențiale, după care de primul Guvern Orban, care, înainte de Revelion, a adoptat un memorandum în acest sens. 
În luna martie a anului curent, în noul program de guvernare prezentat Parlamentului, desființarea SIIJ se afla printre principalele priorități ale Cabinetului Orban 2. Apoi, în Parlament, a fost înaintat proiectul de lege al USR, care a primit aviz negativ atât de la Consiliul Legislativ, cât și de la Consiliul Superior al Magistraturii.


Iordache: „Vreți să ne întoarcem la vremurile lui «Portocală»?”

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, a precizat, ieri, în luarea sa de cuvânt pe marginea acestui proiect de lege inițiat de USR, că “cine vrea desființarea SIIJ și întoarcerea dosarelor cu magistrați la DNA, vrea de fapt o subordonare a justiției”.

Iordache a adăugat că sunt unii magistrați care au fost anchetați de DNA și vreme de 12 ani. “Vreți să ne întoarcem în perioada în care «Portocală» făcea ce dorea?”, a conchis acesta.

 

 

×